Ilman rahaa yritys ei starttaa

Suomen talouselämässä rahan käyttö on erittäin nurinkurista. Nyt otsikoissa on vain Portugalin ja Kreikan tilanne, mutta kotimarkkinoilla asiat pitäisi hoitaa ja äkkiä. Tarkoitan tätä TE-keskusten tilannetta, kun starttirahat ja työllistämisrahat on loppu, ja vuosi on vasta aluillaan.

Outoa minusta on se, ettei rahaa liikene asiaan joka tuottaa positiivista liikettä talouselämään. Jokainen uusi yritys ja uusi työpaikka on tervettä talouselämää. Uutinen rahojen loppumisesta, tuli julkisuuteen vasta vaalien jälkeen, ja sittenkin aika hiljaisesti, ja puolisalaa. Eikö ministerien vastuu mandaatistaan kanna, kuin juuri ja juuri vaaleihin asti. Tuskin rahojen loppuminen tuli yllätyksenä, koska siihen en usko , että Hämeessä on neljän kuukauden aikana perustettu niin monta uutta yritystä, että koko vuoden rahat on tarvittu. Rahaa on täytynyt olla yksinkertaisesti liian vähän jo alunperin.

Aina en ole ihan varma starttirahojen terveestä vaikutuksesta yrittäjyyteen. Pelkästään starttirahan takia ei yritystä voi, eikä saa perustaa. Kukaan ei kuitenkaan halua jäädä ilman starttirahaa, joka siihen on oikeutettu, ja se tarkoittaa sitä, että yrityksiä ei perusteta ennen kuin starttirahaa saadaan.

Eniten olen huolissani Sanssi-kortti rahan loppumisesta. Sanssi-korttihan on tarkoitettu parantamaan juuri valmistuneiden nuorten työllistymistä. Nyt moni nuori jää kokeneemman työntekijän jalkoihin, ilman tätä 500€ kuukausi tukea, joka maksetaan nuoren työnantajalle kymmenen kuukauden ajalta. Näin keväällähän valmistuu taas uusi, innokas erä nuoria ihmisiä, etsimään paikkaansa yhteiskunnassa. Jos sitä paikkaa ei kohtuullisessa ajassa löydy, on ymmärrettävää, että nuori ihminen masentuu, ja tuottaa vain kuluja yhteiskunnalle. Tuo 500€ rahaerä kuukaudessa on todella pieni maksu siitä, että nuori pääsee normaaliin työelämään, ja tuottamaan verorahoja. Ilman kullan arvoista ensimmäistä työpaikkaa ei nuori saa koskaan työkokemustakaan, ja pysyy kokoajan työelämän ulkopuolella.

On turha vedota yrittäjiin ja heidän hyvään sydämeen. Ei kukaan yrittäjä voi yksinkertaisesti palkata työntekijää, jos ei palkkarahoja löydy, vaikka haluaisi kuinka tukea nuorten työllisyyttä. Valtion pitää luoda toimivat edellytykset työtekijöiden palkkaamiseen, eikä siirtää omaa vastuutaan yrityksille.

 On mielenkiintoista nähdä, miten tämä tilanne ratkeaa, ja minkälainen ministeri saadaan asiaa hoitamaan. Toivottavasti se ei olisi kukaan ahkera, ja innokas ensikertalainen, joka pistää asiat vielä sekaisemmiksi. Parasta olisi, kun ministerillä olisi kykyä kuunnella asiansatuntevia virkamiehiä, ja ratkaisut ei olisi liian hätäisiä. Yrittäjyys on asia mikä pitkälti pyörittää Suomen talouselämää, ja mikään ei sitä niin hyvin sotke, kuin ahkera politiikko, joka on ollut koko työelämänsä kunnan tai valtion palveluksessa.

Kommentointi on suljettu.

css.php