Älä ota kesäkissaa!

Suomessa jää joka vuosi tuhansia kissoja heitteille. Pahin ajankohta on kesä, kun ihmiset ottavat söpön, pienen pennun lemmikiksi. Sitten, kun koittaa syksy, ja paluu tavalliseen arkeen, kissa hylätään.

Suurimman palveluksen kissan ystävänä teet, jos et ota kissaa, ennen kuin olet aivan varma, että pystyt hoitamaan sitä 20-25-vuotta. Kissan ruuat, hiekat ja muu hoito tulee maksamaan noin 1000€ vuodessa. Paljon suurempaan summaan pitää varautua, kun kissa vanhenee, ja lääkärikulut lisääntyvät.

Minun mielestäni kissanpennusta pitää myös aina ottaa maksu. Ihminen on siitä kummallinen olento, että rahalla maksettua eläintä yleensä hoidetaan paremmin, kuin ilmaiseksi saatua. Maksu on myös este sille ettei kissanpentua oteta hetken mielijohteesta. Kissan omistajan pitää toimia muutenkin vastuullisesti, ja esimerkiksi kastroida kissa ellei vasiten halua pentuja teettää.

Kissaa ei ole myöskään saa pitää vapaana ulkona, koska maailma on vaaroja täynnä, eikä kaikki ihmiset pidä kissoista. Itse asun ihan maaseudulla, mutta omatkin kissani ulkoilevat vain heille rakennetussa ulkoiluhäkissä. Näin kaikki pysyvät onnellisina. Kissat saavat liikuntaa parinkymmenenneliön häkissä hyvinkin, itse säästyn sydänsuruilta, kun tiedän aina missä kissani ovat. Näin myös kissojeni tekemiset pysyvät valvonnassa, ja kukaan ei pääse niihin hermostumaan.

Hämeenlinnassa Kissakoti Kattila tekee suuremmoista työtä löytökissojen hoidossa. Kattilan toiminta pysyy pystyssä pelkästään hyväntekeväisyyden varassa. Siellä on kissa-asukkeja 50-100 yhtäaikaa, riippuen vähän vuoden ajasta. Kissat saavat ruuan, hoidon ja ne kastroidaan, jonka jälkeen niille etsitään hyvä koti. Kattilassa voi kissarakas ihminen käydä tuhlaamassa hellyyttään, näihin hylättyihin karvaturreihin. Siellä myös tarvitaan koko ajan työvoimaa, ja rahaa paikan pyörittämiseen. Ei tarvitse välttämättä hankkia omaa kissaa, Kattilassa voi osallistua työhön kulkukissojen hyväksi.

Omassa kauneushoitolassani on myytävänä itse käsintekemiäni postikortteja, 3€ hintaan, ja kaikki kerätty raha menee Kissakoti Kattilan hyväksi. Kattila ottaa myös vastaan kirpputori tavaraa, ja arpajaisvoittoja. Pienikin rahasumma Kattilan tilille auttaa eläinsuojelutyössä.

189 kommenttia artikkeliin “Älä ota kesäkissaa!”
 1. Tiina Koivisto sanoo:

  Hei!

  Kiitos kun puhut kissojen puolesta. Kattilahan ottaa noin 100€ per kissa, kun se annetaan hyvään kotiin, ja tämä sisältää myös kastroinnin. Sitä maksua voisi aivan hyvin nostaa, koska ei mitenkään kata niitä kuluja mitä kissaan on laitettu Kattilassa. Ja mitä kalliimpi kissa on, sitä vähemmän niitä jätetään heitteille.
  Korttisi on kivoja, hieno tapa auttaa.

  Tiina Koivisto

 2. Heikki Koskela sanoo:

  Heippa!
  Ongelmaan on yksinkertaisempikin ratkaisu: kaupunki maksaa satasen tapporahan joka katista. Ensi kesänä ei näkyisi yhtään vapaana liikkuvaa kissaa. Tosin Kattilaakaan ei enää tarvittaisi.
  Kehitys menee ilmeisesti siihen suuntaan, että jokainen lemmikkieläin on kohta rekisteröity. Eläin ei synny, ellei sillä ole maksavaa toimitusosoitetta.
  Ruraalein terveisin Hessu K.

 3. Mauno Koivisto on aikanaan sanonut, ettei pidä provosoitua vaikka provosoidaan. Jätän siis omaan arvoonsa Hessu K:n mielipiteen. En halua taas kerran juupas/eipäs keskustelua, joka ei johda mihinkään.

  Inkeri Valtonen

css.php