Kuuma kesä

Ammattietiikkani vaatii minua kirjoittamaan auringosta, ja sen vaaroista. En ole avannut tätä blogia kirjoittaakseni kosmetologin työstä, ne jutut on firmani blogissa Purkkiarmeijan komentaja. Aurinko on nyt kuitenkin niin iso asia, että katson velvollisuudekseni valistaa siitä omalta osaltani. Jos saan estettyä edes yhden ihosyöpäkuoleman, se on jo riittävää.

En halua pelotella ketään, mutta haluaisin, että ihmisillä olisi tarpeeksi tietoa, päättääkseen oleilevatko he auringossa vaaroista huolimatta. Jos ihmiset sairastuvat tietämättömyyttään, se on osittain ammattikuntani, ja tiedottamisen syy. Näen päivittäin kasvohoidon yhteydessä, auringon aiheuttamat muutokset ihoissa. Muutoksia on lähes kaikilla yli 60-vuotiailla, niistä vaarallisia on alle 10%. Katson, että tehtäväni on kertoa faktat asiakkaille, mutta syyllistää, tai nalkuttaa en haluaisi.

Tänään uutisissa ja lehtien otsikoissa kerrottiin UV-säteilyn olevan pahimmillaan 15-vuoteen. Koko kevään on säteily ollut 20% voimakkaampaa, kuin muina keväinä. Viimeisen parin viikon aikana, olen nähnyt kasvohoitojen yhteydessä, että niin on todella ollut, ihot ovat samassa kunnossa, kun ne yleensä on koko kesän auringon jäljiltä.

Aurinko kuivattaa, ja vanhentaa ihoa aina. Pahanlaatuisia iho muutoksia tulee vain harvalle, mutta kukaan ei voi tietää kenen kohdalle ne tulee. Pahin ennuste on silloin jos polttaa ihonsa useaan kertaan ennen 20-ikävuotta. Lapsien iholle suojaus on siis kaikista tärkeitä. Aikuisten, ja myös miesten, tulisi ymmärtää, että aurinko on ihan yhtä vaarallista otatko sitä makaamalla, vai tekemällä työtä auringossa. Kummallinen ajatusvääristymä tulee siinä, että ajatellaan ettei aurinko olisi vaarallista, kun teen pihatöitä, tai golfaan, sitten vasta, kun maataan rannalla aurinko on pahasta. Suurin riskiryhmä on kuitenkin ihmiset, jotka tekevät ulkotyötä, maanviljelijät, puutarhurit yms.

Paras suoja on aina vaate, varjo ja siesta. Pysytään sisätiloissa keskipäivän aikaan, ollaan aina varjossa, kun oleillaan ulkona. Vaate suojaa parhaiten olkapäitä, ja selkää, mutta ohut kangas päästää säteilyä läpi kumminkin, eli aurinkovoide alle. Vesillä on muistettava, että heijastus vedestä tuplaa säteilyn, lapsille t-paidat päälle uidessa. Aurinkosuojavoiteita pitäisi lisätä parin kolmen tunnin välein, ja aina uimisen jälkeen.

Lapsien iholle paras suoja-aine on fysikaalinen suojan sisältävä aurinkovoide. Fysikaalien suoja, esimerkiksi titaanioksidi, heijastaa auringon poispäin ihosta. Alle 15 suojakerrointa ei kannata käyttää, sen teho on aika mitätön. Yli 30 suojakerrointa ei myöskään kannata käyttää, koska sen ylittävissä kertoimissa on kemikaalien määrä todella suuri, ja suojaus ei lisäänny kuin muutaman prosentin. Aurinkotuotteen valinnassa kannattaa luottaa asiantuntijaan eli kosmetologiin, koska aurinkovoidemarkkinat on niin sekavat, ja standardit muuttuvat kokoajan. Jos huomaat jotakin erikoista muutosta ihossasi kysy siitä lääkäriltä tai terveydenhoitajalta.

Nauti kuitenkin kesästä, ja lämmöstä. Ei kannata alkaa hysteeriseksi, vaan ihan maalaisjärjenkäyttö auringon suhteen riittää. Aurinko on meille suomalaisille niin harvinaista herkkua, että siitä pitää nauttia kaikin voimin, mutta haitat tiedostaen.

 

737 kommenttia artikkeliin “Kuuma kesä”
 1. Kesäasukas sanoo:

  Ainakin yhden ihmisen olet pelastanut. Onneksi viisitoistavuotta sitten sait minut uskomaan, että poskessani on muutakin, kuin vanha finnin jälki. Sait minut lähtemään lääkäriin ajoissa, että selvisin vain leikkauksilla ja ihonsiirroilla. Jos olisi mennyt pari vuotta lisää, olisi etäispesäkkeitä varmasti tullut, ja lopun voi vain arvailla.
  En usko, että kukaan ajattelee sinun nalkuttavan, koska osaat sen verran ammattitaitoisesti perustella sanomisesi.
  Ja itse ainakin haluan viedä valistusta eteenpäin, miten pieni ja aivan mitätön jälki poskessa voikin osoittautua vaaralliseksi. Nyt ei ainakaan meidän kesämökin terassilla kukaan istu auringossa, ilman etten ole tarjonnut aurinkovoidetta( sinun suosittamia rasvoja). Lapsenlapset pidin tänään päivän sisällä, ja kokosimme palapeliä, käy ne ulkoleikit vielä iltapäivälläkin.
  Hyvää kesää teille sinne kauneushoitolaan, ja kaikille muille myös!

  Kesäasukas

 2. anne virta sanoo:

  Ei tiedoitusta ole koskaan liikaa. Mitä useammassa kohtaa saa asiallista tietoa auringon vaaroista, sitä paremmin se menee perille. Tuntuu, ettei nuoret halua edes kuunnella, kun rusketus on niin tärkeä asia. Teinitytöt vertailee toinen toistensa ihoa, kuka on ruskein, eikä yhtään ajatella, että joskus se kostautuu.
  Myös urheilevien nuorten valmentajat, ja vanhemmat saisivat olla valppaina, että aurinkovoiteet olisi käytössä. Jos pelataan tunti tolkulla esim.jalkapalloa, niin yleensä vasta illalla huomataan, ettei sitä suojavoidetta olekkaan lisätty, ja olkapäät punoittaa.
  Anne Virta

css.php