Jatkosodan juhlavuosi ja erillissota

Viime viikon perjantaina Markku Peltonen kirjoitti Hämeen Sanomien Alanurkassa jatkosodasta ja erillissota nimityksestä. En malttanut olla tarttumatta aiheeseen, koska sotahistoria on ollut lempiharrastukseni vuosikymmeniä, ja nyt olen aivan erimieltä Markku Peltosen kanssa.

Peltosen mielestä nimitys erillissota on outo, ja hämäävä, sillä vaan yritetään pestä puhtaaksi Suomen osallisuus Saksan sotarikoksiin ja Aushwitziin. Suomen sotahistorioitsijat esimerkiksi Sampo Ahto, välttelee Suomen moraalista taakkaa nimittämällä Suomen ja Saksan yhdessä sotimista erillissodaksi.

Sen jälkeen kun olen innostunut tutkimaan Suomen jatkosotaa, olen ymmärtänyt erillissota nimityksen olevan ihan looginen. Nyt en myöskään ymmärrä miksi Peltosen mukaan Suomen pitäisi tuntea moraalista häpeää Saksan keskitysleireistä. Toisen maailmansodan aikoihin tehty kansanmurha on niin kamala asia, että koko ihmiskunnan pitää kokea häpeää siitä. Suomi ei kuitenkaan ole mitenkään etunenässä syyllinen tähän.

Huomattavasti suurempi syyllinen kansanmurhaan oli miehitetyt maat, eikä Suomi. Saksan miehittämissä maissa esimerkiksi Ranskassa, Latviassa, ja Liettuassa paikallisväestö toimitti todella aktiivisesti juutalaisia keskitysleirien kitaan. Tuho ei olisi ollenkaan ollut niin suuri, jos Saksa olisi ollut yksin juutalaisia jahtaamassa. Monissa maissa löytyi suurta myötämielisyyttä Saksan juutalaisohjelmalle.

Suomi ei ole koskaan osallistunut Toiseen maailmansotaan, vaan soti Talvisodan ja Jatkosodan vain yhtä vihollista vastaan eli Neuvostoliittoa. Suomen päätös olla liittymättä Leningradin piiritykseen oli yksi hyvä esimerkki siitä ettei Suomi ollut Saksan rinnalla. Suomi joutui olosuhteiden pakosta riippuvaiseksi Saksasta, koska kukaan muu ei auttanut meitä. Jos joku muu maa olisi ojentanut auttavan kätensä, se varmaan olisi kelvannut. Muut maat olivat kuitenkin ehtineet liittoutua Neuvostoliiton kanssa, koska Euroopan tilanne oli se mikä oli.

Itse pidän erillissota nimitystä hyvin kuvaavana. Se kertoo siitä, että täällä Euroopan nurkalla oli menossa erillinen sota itsenäisyyden säilyttämiseksi, ja maailman tilanne pakotti Suomen ystävyyteen Saksan kanssa.

Kommentointi on suljettu.

css.php