Kauheaa kauneutta

Tämän päivän radiouutisissa kerrottiin kosmetiikka allergioiden lisääntyneen. Uutisessa puhuttiin kokoajan meikeistä ja kosmetiikasta niin kuin nämä olisivat sama asia, ja se teki uutisesta harhaanjohtavan. Meikit ovat vaan yksi pieni osa kosmetiikkaa, ja tämä ns. värikosmetiikka on hyvin vähäinen allergian aiheuttaja.

Se miksi kosmetiikka allergiat ovat lisääntyneet johtuu siitä, että kosmetiikan käyttö on lisääntynyt huimasti viime vuosina. Nimenomaan hiustenhoitoon, ja hygieniaan käytettyjen kosmeettistentuotteiden myynti on kasvanut. Nykyään on myös miehille suunnattua kosmetiikkaa, jotka ovat jo tuoksultaankin erittäin vahvoja. Uutisessakin kerrottiin, että yleisin allergian aiheuttaja on hajusteet, tai väriaineet. Deodorantit, partavedet ja hiuslakat aiheuttavat usein herkistymisiä. Pahimmat allergian aiheuttajat ovat kuitenkin hiusvärit, tekokynnet ja ripsienpidennykset. Tekokynsientekijät ovat kaikista pahimmassa riskiryhmässä saamaan niin vakavan allergian, että ammatista on luovuttava. Työssä käytetyt liuottimet, ja irtoava pöly herkistää hengityselimet sekä asiakkaalla, että tekijällä. Suomessa on ripsienpidennyksiä käytetty sen verran lyhyen aikaa, ettei ole vielä tilastoja allergioista, mutta muualla Euroopassa on pahoja kokemuksia, kun herkkä silmänlimakalvo altistuu liima-aineiden höyryille.

Omassa työssäni törmään allergioihin äärettömän harvoin. Olemme työssämme käyttäneet jo toistakymmentävuotta hajustettomia, väriaineettomia, ja ilman synteettisiä raaka-aineita olevia tuotteita. Joten allergiat ei minua niinkään huolestuta, vaan nykypäivän kummalliset kauneuskäsitykset, ja ulkonäkökeskeinen elämä. Kauneuden maailmassa on nykyään todella paljon ihmistä tuhoavia, ja terveyttä vaarantavia tekijöitä. Nyt on yksi sukupolvi täynnä tatuointeja ja lävistyksiä,ja ne ovat kymmenen vuoden kuluttua auttamattoman vanhanaikaisia, ja ainostaan surullinen jäänne hullusta nuoruudesta. Nuoret naiset jotka ovat ottaneet tatuoinnin ristiselkään, kärsivät siitä lopun ikäänsä, koska heille ei voi tehdä epiduraalipuudutusta.

Mikään tavallinen ei enää riitä, ulkonäköä pitää korjailla kaikenmaailman pidennyksillä, täytteillä ja myrkyillä. Jos kapeakärkinen kenkä ei sovi jalkaan amputoidaan pikkuvarpaat. Miten ihmeessä ihminen on mennyt tähän, että muotivillityksistä on tullut niin vakavia juttuja, että ne tuhoavat ihmistä. Tehdään mitä tahansa ulkoisia temppuja, niin ihmisen kauneuteen, ja ulkonäköön vaikuttaa eniten pään sisällä olevat asiat. Jos ihminen on ilkeä, pahansuopa ja sivistymätön se näkyy hänestä, vaikka olisi miten paljon muotoiltu nenää, ja täytetty huulia. Ilkeä ihminen ei ole kaunis kenenkään silmissä. Tämä yksinkertainen totuus on unohdettu täysin.

Nuoret tytöt ovat aivan kohtuuttomien vaatimusten edessä, pitäisi olla määrätyt vaatteet, tekokynnet, hiustenpidennykset ja törröhuulet. Jos näitä ei ole, jäät yksin, etkä saa kavereita. Näin asia ei voi mitenkään mennä, kun joku muotiasia menee tarpeeksi pitkälle tulee aina täydellinen suunnan muutos. Niin kävi esimerkiksi 60-luvun minihameille, yht’äkkiä pitikin olla maxi. Hameen helman pituudessa juttu on helppo, vaatetta voidaan aina lyhentää tai pidentää. Tämän päivän muotivillityksiä ei kuitenkaan saadakkaan niin helposti pois. Tatuoinnin poisto vaatii kalliita plastiikkakirurgisia leikkauksia, ja aina kuitenkin jää arpi. Tekokynsien jälkeen kynnet parantuvat puolessa vuodessa, mutta allergia ei koskaan. 

Meidiaako ja muotilehtiäkö tästä pitäsi syyttää, nekö luo mallin tähän ulkonäkökeskeiseen maailmaan? Meikit, muotivaatteet ja tekokynnet ovat mukavia, ja hauskoja asioita elämässä, ja niitä saa olla, ja pitää olla. Niistä ei saa kuitenkaan tulle itse tarkoitus, ihmisen arvo, ja itsetunto ei saa olla kiinni tällaisista asioista. Aikuinen, jo rakentuneen itsetunnon omaava voi tehdä niin kuin itse haluaa, mutta teini-ikäinen on aivan hukassa. Markkinamiehet ovat löytäneet loistavan markkinoinnin kohteen nuorista, joihin uppoaa kaikki mainonnan viestit.  

181 kommenttia artikkeliin “Kauheaa kauneutta”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Inkeri!
  Jutussasi on niin paljon infoa, että toivoisin Sinun kirjoittavan myös printtiin ko. blogin sisällöstä.
  Ellei sitten HäSa julkaise sitä Mielipidepalstalla.
  Itse aion valaista mm. tatuoinnin/epiduraalipuudutus-osiosta DNA-jatkeelleni.
  Kiitos!
  T. Riitta

 2. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Inkeri!
  Miestenkö takia naiset tekevät kaikenlaisia älyttömyyksiä vai onko se ns. prinsessaolotila, mikä sen vaatii?
  Onkohan naisilla joku hallusinaatio, mitä miehet arvostavat? Terve ja tuore ja älykkyys kohdallaan: näin minä kehun omaa emäntääni.
  Terveyttä ei kannata pilata muodin takia.
  Hyviä blogeja sinulta t. Hessu K.

 3. Inkeri Valtonen sanoo:

  Kiitos kommenteista.
  Kerron varsin mielelläni myös printtilehdessä näistä kauneuden vaaroista, jos se vaan kiinnostaa.
  Vastaus Heikki K:lle. Valitettavasti kysymys ei ole pelkästään naisten hommasta, esimerkiksi pääkaupunkiseudun botoxbileissä miehiä voi olla yli puolet. Jenkeissä suurinta huutoa on miesten pakaraimplantit ja hauistäytteitä käytetään suomessakin. Tämä ei ole ilmeisesti sukupuolesta kiinni vaan vääristyneestä ulkonäkökäsityksestä. Ikäkään ei kovin vaikuta, 50-60 miehet niin kuin naisetkin on plastiikkakirurgien parasta asiakasryhmää, ei siis voi syyttää nuoruutta.

 4. anne virta sanoo:

  Hieno juttu! Kiitos, kunnon tiedosta ja neuvoista. Näitä juttujasi lukee mielellään ja luen myös blogiasi purkkiarmeijan komentaja, olisi hienoa, kun joku nuorille suunnattu muotilehti tekisi näistä jutun.
  Mitä muuten tarkoittaa botoxbileet?

  Anne Virta

 5. Inkeri Valtonen sanoo:

  Kiitos vaan kehuista, ne on aina mieleisiä.
  Botoxbileissä en ole koskaan ollut, enkä varmaan menekkään, mutta ne on aika yleisiä jo suomessakin suurimmissa kaupungeissa. Botox on hermomyrkky eli botuleenitoksiini joka aiheuttaa lihasten halvaantumisen, ja suurina annoksina kuoleman. Sitä käytetään lääketieteessä hyvin harvoin, joihinkin sairauksiin jotka aiheuttavat lihaskramppeja.
  Kauneudenhoidossa sitä pistetään kasvojen pikkulihaksiin ja aiheutetaan niiden halvaantuminen, lihas ei liiku ja rentoutuu, joten iho siliää rypyistä. Vaikutus kestää kolme kuukautta, ja sitten se on uusittava. Kosmetologi ei saa pistää, vaan nämä botoxpistokset antaa joku terveydenhuoltohenkilökuntaan kuuluva. Botoxbileet toimivat ihan kuin Tuberware kutsut. Emäntä hankkii kutsuille useita ystäviään, ja saa näin itselleen ilmaiset pistokset. Käsittääkseni ne maksaa useita satoja euroja kappale. Piikittäjät on mielestäni vähän epämääräisiä, kertovat olevansa lääkäreitä, tai ainakin sairaanhoitajia. Yleensä he ovat nimestä päätellen Virosta tai Venäjältä. Vaikeahan on kenenkään taustaa tutkia, koska kaikkia papereita voi väärentää, ja homma on täysin laillista. Tosin suomenmarkkinoilla on erittäin paljon salakuljetettua ja väärennettyä botoxia ja Restylanea, ja sehän on laitonta.

  Inkeri

 6. Viljaska sanoo:

  Kuulostaa ihan uskomattomilta jutuilta. Voiko suomalaisetkin olla niin hullua kansaa, että tapattavat itseään kauneuden tähden. Ihan kuin jostain kauhutarinasta, kuka on tutkinut, ettei se botox leviä koko ihmiseen? Ja meneekö botoxia todella niin paljon, että salakuljettaminenkin kannattaa? Olisikohan se vaan huhu, eikä totuus.
  Viljaska, ihan luomunainen

 7. Inkeri Valtonen sanoo:

  Botoxin salakuljetuksesta on fakta tietoa tullin verkkosivuilla. Viime vuonna Suomen tulli takavarikoi noin 200,000€ edestä botoxia ja Restylanea yms. Valviralta on vuoden aikana tullut pari kirjettä myös meille, joissa kehoitetaan varomaan väärennettyä Restylanea, vaikka kosmetologithan ei näitä aineita pistele.

  Inkeri

 8. Leimattu sanoo:

  Tatuointi ei kylläkään ole este epiduraalille, turhaa pelottelua tuo väite. Noista muista en tiedä, kun ei itselläni ole kokemusta kynsistä eikä myrkyistä.

css.php