Vältä pahoja henkiä ja varo mustaa hennaa

Tatuoinnit ja lävistykset ovat nykyään suomalaisillakin todella yleisiä. Olen aina suhtautunut näihin hyvin kriittisesti. Hyvin harva tatuoinnin tai lävistyksen omaava tietää mistä oikein on kysymys, ja mikä on niiden alkuperä.

Tatuoinnit ja lävistykset sekä arpeuttamalla tehdyt ihokuviot ovat olleet hyvin tyypillisiä Amerikan intiaaneilla, ja Afrikan luonnonkansoilla. Niillä on ollut suuri merkitys kulttuurissa, eikä niitä tehty pelkästään koristelun takia. Lävistykset tehtiin aina pään aukkokohtien ympärille, silmien,suun, nenän tai korvien läheisyyteen. Niihin laitettiin koru, joka helähti, kun paha henki pyrki pään sisään, ja näin ihminen tiesi olla varuillaan.

Tatuoinneilla kerrottiin ihmisen arvo tai asema heimossa, tai yleisimmin niillä haettiin suojelusta pahoja henkiä vastaan. Sotureilla tatuoinnit kertoi taisteluista, ja metsästäjät pyysivät niillä metsästysonnea. Arvilla tehdyt ihokuviot kuuluivat miehisyysriitteihin, ja ne olivat hyvin tuskallisia.

Mielessäni tatuoinnit liittyy aina myös laumoihin, ja nykyäänhän tatuointi ei ole enää erikoisuus, vaan arkipäiväinen juttu. Karjalaumat on aina tatuoitu, lampaiden, ja porsaiden korviin on tehty numerosarjat, mitkä kertoo eläimestä paljon. Ennen kuin tuli mikrosirut, myös koirien ja kissojenkin korviin tatuoitiin omistajan nimi. Pahin laumaan liittyvä tatuointi oli kuitenkin keskitysleireillä. Ihmisten arvo mitätöitiin täysin, ja heistä tehtiin käteen tatuoitu numerosarja, vailla mitään erityisyyttä.

Pahin asia tatuoinneissa kuitenkin on se, että ne ei näytä enää hyviltä, kun ihminen ja iho vanhenee. Varsinkin naisilla, tästä tulee ongelma. Miesten iho on paksumpi, ja ei veny niin helposti vanhetessaan. Naisilla estrogeenin vähentyminen ohentaa ihon, ja se alkaa roikkua, ja venyä. Kerran tehty kuvio muuttaa täysin muotoaan.
Parikymppisellä saattaa lantioon tatuoitu perhonen olla veikeä yksityiskohta. Yli viisikymppisellä naisella, muutaman raskauden ja ylikilon jälkeen se on ainoastaan irvokas muisto menetetystä nuoruudesta.

Tatuointien, ja lävistysten poisto on erittäin hankalaa. Ilman arpea, niitä ei saa pois ollenkaan. Nykyään plastiikkakirurgit tekevät paljon tatuoinnin poistoja, koska niitä halutaan paljon, mutta jälki ei ole kovin hyvää. Jotkut kosmetologit mainostavat koneellisia menetelmiä, millä voisi tatuointeja poistaa, mutta tämä ei ole mahdollista. Kosmetologisin menetelmin ei voi tatuointeja poistaa, se on aina lääkärin tehtävä.
Poistamista tehdään, kuitenkin niin paljon, että ehkä lääketiede kehittää jonkun halvan, ja helpon konstin päästäneroon tatuoinneista.

VARO MUSTAA HENNAA

Hennaamalla tehdään myös tatuoinnin kaltaisia kuvioita. Ne ovat hyvin suosittuja, koska ne kuluvat pois 2-4 viikon kuluessa. Hennoja on kahta erilaista punaista ja mustaa. Hennaus kuuluu arabien perinteeseen, ja esimerkiksi arabimorsiammelle tehdään kauniita pitsin kaltaisia kuvioita punaisella hennalla, käsiin ja jalkoihin.
Arabimaissa matkustaessa näkee usein, että naiset ovat hennanneet sormien päät, ja kynsivallit. Meidän kauneuskäsityksen mukaan se ei ole kaunista, vaan näyttää likaiselta, ja tupakan kellastuttamalta. Näin erilaisia on eri kulttuurien kauneuskäsitykset.

Musta henna on todella vaarallista. Sen maahantuonti on koko Euroopassa kielletty. Se sisältää runsaasti elohopeaa, mikä on hengenvaarallista. Se voi ihon kautta imeytyä elimistöön, ja vaarantaa ihmisen terveyden. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Musta henna on pahin tietämäni allergian aiheuttaja. Astma- ja Allergialiitto on varoittanut siitä jo vuosia. Jos allergisoituu mustalle hennalle on koko ikänsä allerginen mustalle väriaineelle. Siihen kohtaan mihin hennakuvio tehdään, allergia aiheuttaa valkoisen läiskän eli vitiligon. Läiskät lisääntyy, sen mukaan kun allergia etenee, ja ne ovat pysyviä läiskiä.
Kun mustalle väriaineelle allergisoituu, ei esimerkiksi voi koskaan värjätä hiuksiaan tummiksi. Kaikki mustat vaatteet, jotka joutuvat suoraan iholle on mahdottomia pitää, esimerkiksi mustat, tai siniset sukkahousut.
Allergia mustalle hennalle syntyy erittäin helposti, suuri osa mustan hennan käyttäjistä allergisoituu sille.

Mustalla hennalla tehdyt kuviot ovat yleisiä suurten kaupunkien koululaisten keskuudessa. Mustaa hennaa tulee Suomeen matkailijoiden laukuissa, ja arabimaista lähtöisin olevien maahanmuuttajien mukana. Nuoret tytöt, noin 12- 18 vuotiaat, tekevät luokkatovereilleen kauniita kuvioita, tietämättä miten vaarallista aine on. Näin kesällä, festareilla ja muissa nuorten tapahtumissa tehdään hennausta. Se on ihan kiva juttu, kunhan kyseessä on punainen henna. Onneksi se on helppo, ihan maallikonkin erottaa. Musta henna on pikimustaa, ja punainen voi olla jopa kellertevää, ruskeaa, tai punaista, mutta sekoittaa näitä ei voi.

12 kommenttia artikkeliin “Vältä pahoja henkiä ja varo mustaa hennaa”
 1. Inkeri Valtonen sanoo:

  Kirjoitukseni osuikin hyvään kohtaan, huomasitte varmaan, että etusivun uutisissa oli, että tatuoinnit saattavat estää myös magneettikuvauksen. Sehän on tiedetty jo pitkään, että alaselkään tehty tatuointi saattaa estää epiduraalipuudutuksen.

  Inkeri

 2. teini-ikäisten äiti sanoo:

  Hyvää tietoa kiitos vaan!
  Voi, kun näitä juttujasi julkaistaisiin itse lehdessäkin, tai joku naisten lehti tai TV-ohjelma kertoisi asioista tältä kantilta. Vanhemmilla on ihan palikat hukassa,kun lapset haluaisi välttämättä tatskoja. Ei nuoret tule ajatelleeksi mikä haitta siitä voi myöhemmin tulla.

  Teini-ikäisten äiti

css.php