Mellakka ilman johtajaa

Euroopassakin on väkivalta kuohunut kesän aikana. Ensin oli Oslon ampumatapaus, nyt Englannissa nuoriso riehuu. Viime viikolla kerrottiin, että Viron puolustusministeriössä ammuskeltiin, ja Tukholmassa vallattiin Libyan suurlähetystö. Väkivalta tulee yhä lähemmäksi suomalaisia.

Englannin mellakat on minulle käsittämättömiä, miten sivistyneet, vanhoilliset britit käyttäytyvät näin. Mellakan alkusyy oli ohan vähäpätöinen, ja sitä tuskin enää muistetaan. Suurin osa hulinoitsijoista on kadulla, vaan ryöstääkseen, ja tekemässä ilkitöitä. Samanlainen tilanne oli jo alkukeväällä Kreikassa. Ensin kreikkalaiset tuli kadulle talousasioista osoittamaan mieltään. Loppujen lopuksi suurin osa porukkaa oli hulinoimassa, ja tappelemassa, itse asia oli jo kadonnut.

Mielestäni tilanne on hyvin tulenarka, jos mellakoitsijoille löytyy karismaattinen johtaja, se saisi todella pahaa aikaan. Väkijoukot jotka ovat ylittäneet jo lain ja moraalin rajat, voidaan yllyttää mihin vaan. Hyvällä markkinoinnilla, tai propagandalla pystyy joukkoja manipuloimaan. Siitä on maailman historiassa monta esimerkkiä. Lähinnä tulee mieleen Joseph Goebbels, ja Saksan tilanne 30-luvulla.

Olen joskus lukenut hyvän tarinan propagandan voimasta, tarinan todenperäisyyttä en tiedä. Kerrotaan, että 30-luvun loppupuolella, Joseph Goebbelsille tarjottiin työpaikkaa Yhdysvalloista, erää äidinmaidonvastiketta tehtaan markkointijohtajana. Goebbels kieltäytyi, mutta sanotaan, että jos hän olisi suostunut, koko maailma käyttäisi juuri tuota äidinmaidonvastiketta, ja Toinen Maailmansota ei olisi syttynyt.

En väitä, että nyt mellakoivat nuoret olisi jotenkin fasistisia, mutta heitä olisi helppo käännyttää. Uskoisin myös, että maailmassa on seuraavaksi vuorossa äärioikeistolaisuus, Euroopassa on niin monta maata, jotka ovat vasta hiljattain päässeet kommunismin ikeestä, niin he varmaan mieluummin kääntyy toiseen suuntaan. Jotenkin tuo nuoriso, joka riehuu Lontoonkin kaduilla, on niin irrallisia, ja turvattomia, että hakevat yhteisöä tuosta mellakka porukasta. En ymmärrä miten nuorison tilanne on tähän päässyt, ja Suomessa on aivan sama tilanne. Olisi erittäin otollinen tilanne täyttää se tyhjiö, jollain yhdistävällä suuntauksella, mikä ei olisi hyvä asia. Ymmärtäisin asian näin, että heille on sama minkä asian puolesta riehutaan, kunhan se tehdään porukalla, joka korvaa hajonneen perheen, ja tuo jonkinlaista turvaa.

Koska maailman historia aina kertaa itseään, niin koskakohan olisi 60-luvun hippiliikkeen vuoro. Huumeethan meillä jo on, vain rauha, ja rakkaus puuttuu.

201 kommenttia artikkeliin “Mellakka ilman johtajaa”
 1. marjaliisa vainio sanoo:

  Norjan osalta tekijän motiivien selvittely on vielä kesken, mutta julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tässä on esimerkki henkilöstä joka on elänyt omassa kuvitteellisessa maailmassaan ja seurustellut ainoastaan netissä mitä todennäköisemmin vailla ihmiskontakteja. Malli ihmisestä vailla todellista vuorovaikutusta? Mitä sitten tulee Englannin mellakointiin, niin jo 1990 luvulla sosiologit uskoivat että tulevaisuudessa tulee olemaan tämänkaltaisia kaupunkisotia, koska ydinperheen merkitys yhteiskuntarakenteessa heikkenee.
  Mutta tuetaanko ydinperheen toimintaa yhteiskunnan perusyksikkönä? Työelämässä työtahti on kiristynyt ja työhön käytettävä aika vie leijonanosan perheen yhteisestä ajasta, jopa niin että lakisääteisestä loma ajasta osa työasioille. Pitkässä ajanjuoksussa käynee niin että kodista muodostuu kokoontumispaikka määrätylle määrälle eri-ikäisiä ihmisiä ja seurauksena on turvatttomuutta joka esimerkiksi levottomana käyttäytymisenä nuorten keskuudessa.?
  Lyhyesti 60-luvun hippiliikkeestä. Se oli aikansa ilmiö, joka alkoi Amerikassa ja hippiliikkeellä protestoitiin amerikkalaisten julmaa sotaa Vietnamissa.Huumeet tähän maahan tulivat jo toisen maailmansodan päätyttyä eli 1940 luvun loppupuolella

 2. Inkeri Valtonen sanoo:

  Kiitos asiallisesta kommentista. Nuorten, ja perheiden pahoinvointi on aina vaan enemmän näkyvillä. Voi, kun joku keksisi sen viisasten kiven, että asiat muuttuisivat parempaan suuntaan.

  Inkeri

css.php