Yrittäjän aamukahvit

Tällä viikolla olen ollut ihmeteltävän aamuvirkku, ja pyörinyt kaupungilla jo ennen liikkeeni avaamista. Yleensähän en paljoa viitsi aamulla aikaisemmin tulla, kun ilta menee kuitenkin niin myöhään. Nyt kuitenkin uteliaisuus voitti, kun kaupungissa tapahtuu niin mielenkiintoisia asioita.

Maanantaina meillä oli yrittäjänaisille järjestetty tietoisku sosiaalisesta mediasta Hämeen Sanomissa. Tänään, torstaina oli kaupungin järjestämä tiedotustilaisuus Raatihuoneella, missä aiheena oli yritysten toimitilat, ja Moreeni, ja moottoritien kattaminen. Onneksi voitin luontaisen laiskuuteni ja raahauduin paikalle. Taas kerran totesin, että luulo ei ole tiedon väärtti. Olen tähän asti muodostanut käsitystä kaupungin suunnitelmista lehtikirjoitusten perusteella, ja kokonaisuus ei ole oikein valjennut.

Hämeen Sanomien tilaisuudesta jäi mieleeni eniten heidän tutkimuksensa tulos, joka oli tehty kaupungin ulkopuolelle tehtävistä ostosmatkoista. Hämeenlinnasta tehdään 2,5 miljoonaa ostosmatkaa vuodessa Helsinkiin, tai Tampereelle, Ideaparkissa meidän alueelta käy noin 500,000 asiakasta vuoden aikana. Luvut on hurjia, miksi meidän oma kaupunki ei ole vetovoimainen ostospaikka. Oma alanihan on ihan pieni pisara tässä kaupallisessa liikevaihdossa, mutta en oikein uskoisi, että kovinkaan monta ihmistä lähtee kauneudenhoitopalveluiden perään muualle. Sekin on kuitenkin mahdollista, koska omassa firmassani käy useita asiakkaita Helsingistä, tai Tampereelta. En koskaan ole sitä varsinaisesti laskenut, mutta perjantait meillä on jo vuosia ollut täynnä Hesasta tulleita asiakkaita. Tietääkseni he eivät kuitenkaan käytä mitenkään muuten rahaa Hämeenlinnassa. Nyt, kun tulee tuohon moottoritien katteelle uusia kauppoja, niin nehän voisi kiinnostaa. Tällainen kaupankeskittymä on otollinen vetämään ostajia muultakin, mutta tärkeintähän olisi, että oman kaupungin väki kuluttaisi rahansa kotipaikkakunnalla.

Raatihuoneella kaupungin tilaisuus oli erittäin hyvä. Meitä lähti sieltä yhtämatkaa pois useampi yrittäjänainen, ja kaikki hehkutti kuinka hyvin Isosuon Juha puhui, ja miten positiivinen fiilis tuli. Itse olen aivan samaa mieltä, tämä Hämeenlinnan uusi moderni, ja eteenpäin menevä ilme viehättää minua yrittäjänä. Oli niin monta vuotta joskus 80-90-luvun vaihteessa, kun puhuttiin vain HPK:sta, ja muuten oltiin aika nukuksissa. Tietysti tätä uudistumista vastustetaan todella paljon, kuulen siitä päivittäin asiakkailtani, varsinkin, kun liikepaikkani on tässä melkein Kaivokadun kulmalla. Lähes kaikki kauhistelevat puiden kaatumista, ja kaupunkikuvan muutosta, myös Etelärannan rakentamista päivitellään. Muistan kyllä senkin miten kauhisteltiin, kun kävelykatua jatkettiin tähän päähän kaupunkia, ja siihen kerättiin jos monenmoista adressia ja nimilistaa. Tiedän monta, jotka sanoivat, etteivät tule koskaan kävelemään sitä osaa Reskaa. Nyt ei kukaan enää muista sitä, ollaan ihan tyytyväisiä, kunnolliseen kävelykatuun.

Omalla kohdallani taas huomasin, että tieto muuttaa suhtautumista asioihin. Kaikki uusi aina pelottaa, ellei siitä tiedä mitään, niin mielikuvitus pääsee irti. Olisin ehkä liittynyt näihin uudistusten päivittelijöihin, ellen olisi saanut todellista tietoa. Hyvä asia oli myös, että kaupunki tiedotti sähköpostilla yrittäjille, ainakin tässä päässä kaupunkia, miten tuo moottoritien työmaa etenee. Se oli elämäni ensimmäinen tiedote kaupungilta minulle, ja olin siitä aivan innoissani, se pitää laittaa raameihin. Tuo ei nyt varmaankaan viennyt aikaa montaa minuuttia, mutta teki positiivista imagoa roppakaupalla. Juuri tällaista avointa tiedottamista kaipasinkin.

Kaiken kaikkiaan tuntuu ihan hyvältä olla yrittäjä Hämeenlinnassa, kaiken negatiivisten asioiden lisäksi tapahtuu paljon myös positiivista. Niin ei välttämättä voi sanoa kaikista tämän kokoisista pikkukaupungeista.

 

175 kommenttia artikkeliin “Yrittäjän aamukahvit”
 1. Leo Leppänen sanoo:

  Moottoritien kattaminen on hieno asia. Kaupunki saa siitä uutta potkua. Olen ihmetellyt, kun pieni porukka pystyi torpedoimaan rakentamisen käynnistämistä lähes 10 vuotta. Meillä on lainsäädännössä mätää, kun tällainen on mahdollista.

  Minua ei häritse kovin paljon se, että kaupunki on ehkä tehnyt hieman epäedullisia sopimuksia. Niissä saatettiin menettää muutama miljoona verorahoja. Tärkeintä on nyt, että kaikki rakennusprojektit hoidetaan aikataulussa ja laadukkaasti. Toivottavasti kannella ei rehoita harmaa talous ja verottajalle tilitetään, mitä sille lakiemme mukaan kuuluu.

 2. Nyt on todella paljon kiinni meistä yrittäjistä, millä asenteella, ja yhteishengellä lähdemme uudistuksiin mukaan. Tukemalla toinen toistamme, ja etsimällä yhteistyö mahdollisuuksia, esim. markkinoinnissa, saamme paljon aikaan.
  Harmaa talous on saamassa aina vaan enemmän valtaa, ainakin pienyrittäjien maailmassa. Tiedän sen omasta työstäni, että jos joku kiertää arvonlisäveron maksamista, mikä minun ammatissa on erittäin mahdollista, niin moni uusi yrittäjä ainakin jää jalkoihin. Suurin osa asiakkaista valitsee sen vaihtoehdon, mikä on 23 prosenttia halvempi.

  Inkeri Valtonen

 3. Sari Rautio sanoo:

  Tervehdys!

  Kunnalla- tai kaupungilla on kaksi perustehtävää: elinvoimasta huolehtiminen ja peruspalveluiden järjestäminen asukkailleen. Ilman toista ei ole toista, ja olen iloinen että meillä elinvoimasta huolehtimisen merkitys on ymmärretty. Sillä, ja vain sillä saadaan resursseja peruspalveluihin. Muutos pelottaa aina ja olen tismalleen samaa mieltä Inkerin kanssa että tieto on se millä selvitään.
  Elinvoimaista viikonloppua,
  Sari

 4. inkeri valtonen sanoo:

  Hei Sari!

  Ainakin tälle naisporukalle, kenen kanssa olin yrittäjien aamukahveilla, tuli oikein elinvoimapommi. Meillä oli jo useampi liikeidea, ja kaupungin kansoittamisajatus, kun kävelimme firmoihimme.

  Nyt kun tuo kaupunki lähetti ensimmäisen kirjeen sähköpostiini, niin olen heti vaatimassa lisää. Eli pirulle pikkusormi jne…
  Tämä parkkipaikkajuttu on yhtä sotkua, ja asiakkaat kyselevät meiltä asiakaspalvelussa olevilta, että miten ja kuinka se parkkipaikka onkaan. Olisi hienoa, jos joku taho laittaisi sähköpostilla tiedotteen yrittäjille, missä on parkkipaikat, ja kuinka pitkään saa olla, onko maksullisia, vai kiekollisia yms. Avautuuko Kaivoparkkitalo koska, ja avataanko Kaivokadun parkkipaikka koska? Vastaan näihin kysymyksiin kymmeniä kertoja päivässä, ja kun en itsekään tiedä, niin kai joku tietää ja voisi kertoa muillekin.

  Inkeri

css.php