Neuvostoliitton valheet

Olen useaan otteeseen siteeranut vanhaa viisautta, että sodan historian kirjoittaa aina voittaja. Muistan hyvin tapauksen, jolloin ensimmäistä kertaa tajusin asian konkreettisuuden.

Kyse oli tapahtumasta, joka tunnetaan nimellä Katynin joukkomurha. Joukkomurha tapahtui Puolassa huhtikuussa 1940, mutta totuus siitä tuli julki vasta 1990-luvulla. Puolahan valloitettiin saksalaisten toimesta syyskuussa 1939. Hyökkäys oli nopea, ja raju, Puolan vanhanaikaiset sotajoukot eivät voineet juuri mitään Saksan motorisoidulle armeijalle, ja uudelle tankkisodankäynnille. Puolan ilmavoimat eivät edes ehtineet ilmaan, vaan ne tuhottiin lentokentille ennen nousua.

Saksa ja Neuvostoliitto olivat vielä ystäviä 1939, ja Saksa antoi Neuvostoliitolle luvan valloittaa osansa Puolasta. Kaksi voimakasta suurvaltaa jakoivat Puolan vaan muutamien viikkojen sotimisen jälkeen. Talven 39-40 aikana miehittäjä alkoi kerätä yhteen Puolan armeijan korkeinta upseeristoa ja koulutettua kansanosaa, lääkäreitä, asianajajia, ja korkeita virkamiehiä. Heidät kuljetetiin junalla Neuvostoliiton rajan läheisyyteen Katyniin, jossa heidät, noin 20,000 ihmistä, kylmästi tapettiin.

Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon kesällä 1941, ja siihen loppui heidän ystävyytensä. Samalla Saksa miehitti koko Puolan, ja ajoi Neuvostoliiton pois. Katynin lähistöllä asuvat puolalaiset, ja murhattujen omaiset pitivät yllä tietoa Katynin tapahtumista, mutta itse joukkomurhasta selviytyi ainoastaan yksi kertomaan siitä jälkipolville. Saksalaiset kaivoivat haudat auki 1943, ja mukana oli myös kansainvälinen Punainen Risti. Punaisen Ristin mukana oli myös suomalainen lääkäri, ja kuolemansyyntutkija. Silloin todettiin, että murhan olivat tehneet neuvostoliittolaiset.

Toinen maailman sotahan loppui liittoutuneiden voittoon, ja Neuvostoliitto oli yksi voittajavaltio. Neuvostoliitto, ja Stalin kielsi ehdottomasti osallisuuden Katynin joukkomurhaan, ja siirsi syyn saksalaisille. Se oli ihan helppo uskoa, koska tappoihan natsit ihmisiä ihan valtavasti sekä Puolassa, että muissa miehittämissään valtioissa. Kukaan Punaisen Ristin joukkomurhan tutkijoista ei uskaltanut avata suutaan, vaan yrittivät unohtaa koko episodin. Neuvostoliiton kaltaista suurvaltaa, ja diktatuuria vastaan ei niin vaan nousta.

Olin jo 70-luvullla hyvin kiinnostunut Puolan tapahtumista sodan aikana. Katynin murhista kerrottiin myös koulujen historian kirjoissa, mutta murhaajaksi kerrottiin aina Saksa. Näin siis opin jo koululaisena asian ymmärtämään. Olin myös niin nuori, etten mitenkään osannut kritisoida tietoja Neuvostoliitosta. Suomihan oli hyvää pataa Neuvostoliiton kanssa, ja minä kuulun siihen koululaissukupolveen, joka raahattiin ihan koululaitoksen puolesta elokuviin katsomaan Luottamus elokuvaa. Sehän oli tylsä, ja pitkä kolmituntinen elokuvantapainen höpötys Suomen ihanasta asemasta Neuvostoliiton kanalossa.

Sitten, kun Neuvostoliitto alkoi hajota 1990-luvulla Boris Jeltsin toimitti Lech Walencalle oikeat asiakirjat Katynin metsän tapahtumista. Koin todellisen kriisin sotahistoria harrastuksessani, kun näin suuri valhekupla puhkeaa, en enää tiennyt mihin oikein uskoa. Tietysti olin jo 80-luvulla pikkuhiljaa oppinut epäilemään sitä tietoa mitä Neuvostoliitto tuotti. Kuitenkin se, että valhe koski jo vanhaa, mutta isoa historiallista asiaa, oli minulle järkytys. Se oli kuitenkin sen verran raju oppi, että minusta tuli kriittinen. En enää usko mihinkään sotauutiseen ihan noin vain, ja pidän mielessäni takaportin auki, että tämäkin tieto saattaa vielä muuttua.

165 kommenttia artikkeliin “Neuvostoliitton valheet”
 1. Kalle sanoo:

  Hei Inkeri

  Juttusi on muuten ihan hyvä, mutta oletko tietoinen miksi Katynin leirit piti tyhjentää?
  Suomalaiset talvisodassa vangiksi joutuneet tarvitsivat sen omaksi vankileirikseen.

  Ystävällisesti Kalle

 2. Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Inkeri,

  tässä ajassa voisimme myös ulottaa kriittisyytemme mihin tahansa uutiseen, ja pitää mielemme portit auki. Valtavassa tietovirrassa ei millään lähteellä ole enää itseisarvoa, vaan maailmankuva on muodostettava kollaasina. Yhtä tärkeää kuin mitä uutisoidaan tai raportoidaan, on mm. kuka, missä ja miten uutisoi tai raportoi.

 3. Inkeri Valtonen sanoo:

  Hei!
  Aivan totta on, että nykyään pitää kaikkia uutisia kuunnella tai lukea hiukan epäillen. Se kuka uutista kertoo merkitsee paljon uutisen todenperäisyydessä.

  Kallelle vastaan, että olen kuullut tuosta tutkimuksesta, joka kait tehtiin 90-luvun lopulla, kun Neuvostoliiton menneisyyttä tutkittiin. Minä en pidä sitä uskottavana. Miksi Stalin olisi kuljettanut suomalaisia sotavankeja Puolaan. Talvisodassa jäi vangiksi noin 1100 suomalaissotilasta, ei heitä varten olisi tarvinnut tappaa 20.000 vankia, että he olisivat vankileiriin mahtuneet. Talvisota loppui 13.3. 1940, ja Katynin murhat tapahtui vasta kuukautta myöhemmin eli 14.4.1940. Suurin osa suomalaisista sotavangeista palautettiin jo huhtukuussa -40 , yli 800 pääsi jo silloin vapaaksi. Siis murhien aikaan ei Stalinin käsissä ollut, kuin muutama sata suomalaisvankia. Toiseksi, miksi ihmeessä hän olisi edes suunnitellut kuljettavansa, sitkeät, itsepäiset suomalaissotilaat Puolaan, toisten sitkeiden, ja itsepäisten miehitettyjen alueelle. Heillehän olisi tullut hyvät pakenemismahdollisuudet, koska paikallisväki suhtauisi heihin myönteisesti. Kyllä olisi ollut helpompi kuskata suomalaiset Siperiaan niin kuin aina ennenkin. Pidän tuota tutkimustulosta aika kaukaa haettuna, enkä usko sen paikkansa pitävyyteen, jos sitä tarkemmin tutkittaisiin.

  Inkeri

css.php