Vanajaveden opisto ja oppimisen hurmio

Nyt voin luvata teille arvon lukijani, että voi olla mahdollista, että joskus oppisin kirjoittamaan ja laittamaan pilkut ja pisteet oikeisiin kohtiin. Olen nimittäin tänään ollut ensimmäistä kertaa kirjoittamiskurssilla.

Kun äsken tulin kotiin olin niin innoissani, etten tiennyt mitenpäin ehtisin koneelle ja kirjoittamaan jotain uutta. Tiedän olevani helposti innostuva ihminen, mutta ilta oli niin mukava, että se ylitti kaikki odotukseni. Kurssin järjestäjä oli Vanajaveden opisto ja opettajana toimi kirjallisuuden läänintaiteilija Päivi Haanpää.

Meillä Suomessa on aivan loistava asia tämä kansalaisopistojärjestelmä, en lakkaa koskaan kiittämästä sitä, mitä kaikkea hyvää se tuo ihmisen elämään. Minä ja perheeni olemme olleet kautta aikojen kansalaisopiston suurkuluttajia. Muistan jo lähes neljäkymmentävuotta sitten tutustuneeni tähän laitokseen ensimmäistä kertaa. Olin silloin ihan pieni tyttö, ja olin aina äitini mukana kansalaisopiston käsityöpiirissä meidän pienellä kyläkoululla. Istuin takapulpetissa piirtämässä, kun naiset touhusivat omiaan, koska eihän äitini voinut jättää minua yksin kotiinkaan. Jo niiltä ajoilta muistan, että se oli tärkeä yhteinen tapahtuma kyläläisille, se piti yllä koko kylän sosiaalista verkostoa. Silloin myös kansalaisopistokin oli niin varakas, että kursseja oli pienellä kyläkoululla ainakin kolme viikossa.Nyt ei ole aikoihin ollut kursseja muutoin, kuin suurimmilla kyläkeskuksilla.

Tästä tulee mieleen kysymys, että mihin ihmeeseen kaikki rahat on Suomen maasta kadonneet. En nyt tarkoita pelkkää kansalaisopistotoimintaa, vaan ihan yleensäkin. Juuri äsken luin Hämeen sanomien verkkoliitteestä, että kulttuuri ja opetustoimeen kohdistuu suuria säästövaateita. Näitä säästöjä on tehty varmaankin kaksikymmentävuotta ja aina vaan tehdään lisää. Oltiinko me Suomessa sitten niin rikkaita kuusikymmentäluvulla, että rahaa oli enemmän esimerkiksi kansalaisopistoon, ja nyt vaan kaikkia palveluita vähennetään. En oikein ymmärrä mistä ne rahat sitten silloin tuli ja miksi niitä ei ole enää.

Vanajaveden opistolla on erittäin suuri merkitys alueemme ihmisten hyvinvointiin ja sivistykseen. Varmaan kukaan, joka on joskus opistoa käyttänyt ei ole erimieltä, mutta tietysti opiston toimintaan pitää osallistua itse ennen kuin saa hyötyä. Siinäkin pelaa vanha sääntö, ettei kukaan tule hakemaan sinua kotoa, vaan pitää itse osallistua. Nykyään se on vielä helpompaa, kun on paljon verkkokursseja, ettei tosiaankaan tarvitse astua kotioven ulkopuolelle. Kansalaisopisto on todella koko kansan toimintaa, niin kuin nimikin sanoo. Tasokas opetus on sen verran edullista, että se on kaikkien otettavissa.

Tuo kirjoittamiskurssini hinta oli jotain 60-80 €, ja opettajana on läänin parasta antia. Hinta on todella halpa verrattuna laatuun, jota sillä saa. Tiedän, että paljon purnataan opiston hinnoista, mutta on niin suhteelllista mistä ihminen haluaa maksaa. Nyt saan 2,5h tasokasta opetusta mukavassa ja fiksussa porukassa kaljatuopin hinnalla. Tosin en tiedä kaljatuopin hintaa, mainittakoon sekin tässä, jotta sädekehäni lisää kiiltäisi.

Usein kuulen asiakkailtani näistä Verkatehtaan parkkipaikka kuvioista, mutta järjestetäänhän niitä kursseja muuallakin, kuin Verkatehtaalla. Jos on kerran auto, niin voihan sitä suhauttaa johonkin muuhun toimipisteeseen vastaavalle kurssille. Minä olin Parolan lukiossa ja parkkipaikalta oli parikymmentä askelta ulko-ovelle en ehtinyt ollenkaan kastua, vaikka onkin inhottava syyssateinen ilta.

Toivoisin todella, että alueellamme pidettäisiin kiinni Vanajaveden opiston hyvistä toiminta mahdollisuuksista. Olen aivan varma, että ne rahat mitä opistoon satsataan säästetään esimerkiksi terveydenhoitokuluissa, koska eläkeikäiset pysyvät pirteinä henkisesti ja saavat paremman fysiikan liikuntatunneilla. Opiskelijat pystyvät myös pienellä rahalla harrastamaan liikuntaa, ja työttömät saavat mielekästä ajankulua ja opiskelu parantaa aina työnsaanti mahdollisuuksia. Opisto on myös paikkakunnalla suuri työllistäjä, sieltä on moni saanut hyvää lisäansiota esimerkiksi opiskelun rinnalle vetämällä jotain iltatunteja. Itse olen ostanut sieltä myös tietotekniikka opetusta mikä on hinnaltaan kohtuullista myös pienyrittäjälle.

Suosittelen lämpimästi muillekin, että kannattaa avata ikkunoita uuteen maailmaan ja hurmaantua oppimisen ilosta.

151 kommenttia artikkeliin “Vanajaveden opisto ja oppimisen hurmio”
 1. Leena sanoo:

  Hei Inkeri!

  Vanajaveden opisto on kyllä ihan ihana asia. Olen sairaseläkeellä ja erittäin pieni tuloinen, mutta niihin kurssimaksuihin aina yritän säästää. Niistä todella paljon puhutaan, koska jos ottaa monta kurssia mihin minulla olisi ajanpuolesta mahdollissuus, niin laskuahan siitä kertyy.
  Se on kuitenkin totta, että hinta-laatu suhde on kohdallaan, kurssihinta on loppujen lopuksi murto-osa siitä mitä kurssi todellisuudessa maksaa.

  Onnea vaan opiskeluuusi!

  Leena

css.php