Hämeenlinnan Seudun Yrittäjänaiset 25-vuotta

Hämeenlinnan Seudun Yrittäjänaiset ryn perustamisesta on tänä syksynä kulunut neljännesvuosisata. Juhlimme sitä Vanajanlinnassa 1.10.2011, onhan kaikilla illalliskortit hankittuna ja tanssikengät kiillotettuna? Yhdistys perustettiin 1986 ja on nuorin Hämeen yrittäjänaisyhdistyksistä. Yrittäjänaisten Keskusliittohan perustettiin jo 1947 ja Riihimäen ja Valkeakosken yhdistykset samoihin aikoihin.

Yhdistyksen perustamisen aikoihin maailma ja talouselämä oli hyvin erilaista, kuin nykypäivänä. Tähän kahteenkymmeneenviiteen vuoteen mahtuu todella paljon suuria mullistuksia. Näin jälkikäteen voi ajatella, että yhdistys perustettiin kreivin aikaan ja todella tarpeeseen. Koskaan aikaisemmin ei yrittäjät ole joutuneet niin rankoihin tilanteisiin, kuin viimeiset kaksikymmentäviisivuotta ja yhteispeliä ja verkostoitumista on todella tarvittu.

Kahdeksankymmentäluvulla oli Neuvostoliitto vielä voimissaan ja määräsi meilläkin aika paljon, yrittäjyys ei ollut kovinkaan hyväksytty, tai haaveiltu ammatti. Vientikauppa perustui lähes täysin vaihtokauppaan Neuvostoliiton kanssa ja sinne oikeastaan kelpasi kaikki mitä Suomessa keksittiin tehdä. Vienti veti ilman suuria ponnistuksia, kaupan määrät sovittiin ministeritasoilla. Hyvien vuosien jälkeen alkoi Suomessa muhia pankkikriisi, pitkään oltiiin lainarahaa jaeltu ilman suurempia vakuuksia. Valuuttalainoja oli tarjottu jokaiselle yrittäjälle ja aivan liian moni niitä ottikin, tietysti pankin suosituksesta.

Kaikki muuttui, kun Suomen markka lähti kellumaan, valuuttalainat moninkertaistuivat ja kiinteistöiden ja muun omaisuuden arvo laski. Kaikki yrittäjät jotka ovat sen ajan eläneet muistavat ystäviään, jotka päätyivät konkurssiin ja jopa itsemurhaan, moni sairastui pysyvästi. Pankit ajoivat suurella kiireellä ihmiset pois kodeistaan ja firmat laitettiin vasaran alle. Kaikki tehtiin niin vauhdikkaasti, että nyt on pakko ihmetellä miksi se kiire oikein tuli.

Neuvostoliiton hajoaminen muutti maailman lopullisesti, Yhdysvaltain ja Neuvostoliitton kylmä sota päättyi 1989. Samoihin aikoihin Berliinin muuri murtui ja koko Euroopan maantiede muutti muotoaan. Suomen vientiteollisuus joutui vaikeuksiin, joista se ei oikeastaan vieläkään ole toipunut.

Euroopan Unioni oli puheenaiheena koko 1990-luvun ja yrittäjät pelkäsi mitä kaikkea se tuo tullessaan. Yrittäjänaisten yhdistyksen kannalta ainakin pelko oli turhaa, alkoi projektirahoituksen aika ja siitä mekin saimme oman osamme. Teimme koulutusprojektin jonka nimi oli Wanain Helmi, sen aikainen yhdistyksen hallitus teki oikein voimain ponnistuksen, että saimme projektin käyntiin. Tulos oli kuitenkin sen arvoinen, ne opit mitä itsekkin siitä sain kantaa vieläkin. Todella moni meistä suoritti Yrittäjätutkinnon ja siirryimme tietokone aikaan ajamalla ATK-ajokortit. Wanain Helmen ansiosta syntyi paljon työpaikkoja ja entistä terveempiä yrityksia. Voin vaan haaveilla, että joskus sellainen projekti uudistettaisiin.

Suomen markasta luopuminen oli iso asia ja euron tuloa pelättiin, epäiltiin sen aiheuttavan paljon hankaluuksia. Rahanmenoa se tietysti yrittäjälle teki koska piti uudistaa kaikki kassajärjestelmät ja uudelleen hinnoittelussa oli suuri työ. Kuitenkin kassa vaihtui ihan luonnikkaasti euroihin ja kuluttajat oli todella valveutuneita, en muista sen aiheuttaneen suurempia ongelmia. Tietysti hinnat ovat nousseet sen jälkeen huimasti, mutta sille ei yrittäjät mitään voi. Kun kulut suurenee niin se siirtyy automaattisesti asiakkaan hintaan, tai ainakin pitäisi siirtyä. Kyllähän yritysten kate on kärsinyt hintojen noususta, koska on yritetty pysyä kilpailussa mukana edullisilla hinnoilla.

Hämeenlinnan Seudun Yrittäjänaiset ry on tehnyt upeaa työtä alueellamme, siitä ansaitsee kiitoksen jokainen joka on vapaaehtoistyöllään mukana ollut. Jaksaakseen hallituksessa ja puheenjohtajana niin tarvitsee hyvän motiivin työn tekemiseen. Siinä hommassa pitää olla sielun palo yhteisten asioiden ajamiseen, tietysti se palkitsee, kun näkee miten paljon se tuo hyvää jäsenistölle. Meillä on ollut vuosien varrella lukuisia hauskoja hetkiä, moni on löytänyt yhteistyökumppaneita ja vertaistuen saaminen auttaa meitä kaikkia.

Yhden hauskan jutun voisin kertoa omalta puheenjohtajakaudeltani, monenlaisia kommelluksia sattui ja tämä on vaan yksi niistä. Olin tekemässä yhdistykselle koulutusiltaa erään pankin ja pankinjohtajan kanssa yhteistyössä. Silloin oli 90-luvun loppupuoli ja erittäin kuuma kesä. Olin hyvin huolissani vanhoista kissoistani, että miten ne helteen kestää ja juoko ne tarpeeksi. Kehittelin kaikenlaista juomalaitetta ettei niille vaan tulisi nestehukkaa. Sitten menin ruokakauppaan yhtenä iltapäivänä ja kuinka ollakkaan, näin limppari ja kaljaosastolla ison kyltin missä luki Lemmikkienjuomaa. Olin ihan innoissani ja aloin lappaamaan tölkkejä kärryyni, siihen tulikin myös tämä pankinjohtaja joka oli kanssa ruokaostoksilla. Minä aivan tohkeissani kerroin, kuinka tarpeeseen tämä juoma tuli ja miten hienoa, että sellainen on keksitty. Hän oli jotenkin vaisu ja naurahteli epävarmasti, ajattelin, että ei taida olla lemmikkieläinihminen.
Sitten hän lähti omille asioilleen ja minä menin kassajonoon. Siinä jonossa luin tarkemmin mitä tölkeissä oikein oli ja niissä luki Lemmenjuomaa, makea päärynäsiideri.

164 kommenttia artikkeliin “Hämeenlinnan Seudun Yrittäjänaiset 25-vuotta”
 1. Esa Lehtinen sanoo:

  Hei Inkeri!

  Paljon onnea teille upeille Hämeen naisyrittäjille! Meillä miesyrittäjillä olisi kyllä paljon opittavaa teidän verkostoitumis- ja oppimisinnostanne. Näiden viimeisten 25 vuoden aikana maailmassa on todellakin paljon tapahtunut. Kukapa olisi silloin toimintaa aloittaessanne uskonut, että Berliinin muuri sortuu, Neuvostoliitto hajoaa, Baltian maat itsenäistyvät tai Suomi on mukana Euroopan Unionissa. Nyt on jännittävää ajatella, että mitä seuraavien 25 vuoden aikana tulee tapahtumaan… Toivottavasti yhdistyksenne jatkaa vireää toimintaansa myös eteenpäin. Ja nauttikaa täysin sydämin juhlistanne Vanajanlinnassa 1.10. Olette sen ansainneet!

  Terveisin Esa Lehtinen

 2. Inkeri Valtonen sanoo:

  Kiitos Esa onnitteluista!
  Ennustaminen tulevaisuuden suhteen on vaikeaa, mutta uskoisin ettei tulevaisuus ainakaan yrittäjyyden osalta helpommaksi mene. Itse olen ajatellut olla vielä mukana juhlimassa, kun yhdistys täyttää 50v, mutta toivottavasti eläkeläisenä.

  Inkeri

 3. Hei Inkeri
  Iso kiitos, jaksat muistuttaa meistä, Hämeenlinnan Seudun Yrittäjänaisista. Kengät kiillotettu, puhe kirjoitettu, iloa ja riumua mielessä,
  toivottavasti meidän juhlat saavat ansaitsemaansa julkisuutta.

  Päivääkään en ole katunut yrittäjäna ja yhdistyksen jäsenä. Puheenjohtajana voin vain kiittää edellisiä toimijoita, jotka ovat mahdollistaneet sen, että meitä on nykyään yli 200 jäsentä. Lisää saa tulla.

  Kun itse tulin puheenjohtajaksi muistan hyvin, että meitä oli 87 ja ajattelin, jospa sitten vuoden 2008 lopussa olisi vaikka 100. No ei ollut, vain 99.

  Huima nousu on kuitenkin jatkunut. Tästä voi vain todeta, että meitä tarvitaan. Verkostoitukaa lähtekää kaikki mukaan mielenkiinteistoiseen toimintaan, yhdessäoloa, koulutusta ja vertaitukea, sitä meillä ainakin yhdistyksessä tarjotaan! ONNNEA HÄMEENLINNAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISILLE!
  Erityinen kiitos myös heille, jotka sillon 25-vuotta taaksepäin päättivät aloittaa toiminnan täällä Hämeenlinnassa.

  Nähdään lauantaina

  Tiina Vehkakoski-Helén
  Hämeenlinnan Seudun Yrittäjänaiset ry

css.php