Nyt paloi hihat!

Tältä naiselta katkesi pinna aivan totaalisesti. Kuka onneton tämän parkkipaikkatilanteen on kaupuunkiimme järjestänyt? Mikä ihmeen järki on ollut sulkea ensin kaikki parkkipaikat ja sitten vasta alkaa rakentaa Kaivoparkkia? Miksi ensin on rakennettu joku Keinuparkki toiselle puolelle kaupunkia, kun eihän keskusta siellä ole ja nyt se talo kaikuu tyhjyyttään. 

Olen keväästä saakka käyttänyt lähes joka asiakkaan kanssa vähintään vartin, kun olen neuvonut ja selvitellyt parkkitilannetta. Onneksi oman firmani tilanne on aika hyvä, koska talossamme on vierasparkkipaikat. Sitäkään en halua lehdessä kuuluttaa, koska ne löytää kaikki eiasiakkaatkin. On erittäin vaikeaa luoda myönteistä kaupankäynnin tilannetta, kun asiakas on jo valmiiksi tuohtunut kierreltyään parkkitilaa etsimässä, tai sitten heidän päässä pyörii parkkisakko ja pitää päästä vauhdilla ovesta ulos.

Olen ollut tässä kaupungissa yrittäjänä yli kolmekymmentävuotta ja koskaan aiemmin ei ole ollut tilannetta, että kaupungin rakentaminen tai muutos olisi vaikuttanut näin paljon yrityksemme palveluun. Asioista tiedottaminen ei kylläkään tänä aikana ole muuttunut miksikään, kun kukaan ei tee tiedotetta, niin jakelun helpottuminen ei auta asiaan. Sain yhden ainoa sähköpostin elokuussa missä tiedotettiin tulevasta moottoritiekatteen rakentamisesta ja parkkipaikoista ja olin siitä todella ilahtunut. Tiedotteessa kerrottiin, että kun Kaivokadun puut ovat kaadettu, niin Kaivokadun parkkipaikka avataan uudestaan autoille. Tätä olen sitten kertonut asiakkailleninkin, koko syyskuun olen lohduttanut, että kun seuraavan kerran tulet niin Kaivokadun parkkipaikka on varmaan taas auki. Eilen sitten Kaupunkikeskusta Ry:n tiedotteesta luin, että eihän se niin mene. Asiaa, kun tarkemmin tutkittiin, niin Kaivokadun parkkipaikkaa ei avata. Harmitti aivan vietävästi, eikö tuotakin olisi voinut selvittää ajoissa, ihan kun asioita ei ajateltaisi nenäänsä pidemmälle.

Uuden Citymarketin parkkitilojen avaaminen varmaan helpotti jonkin verran, mutta minun asiakkaitani se ei auta. Kahden tunnin aika ei riitä kasvohoidossa käymiseen, sama juttu on, jos pitäisi käydä kampaajalla tai vaateostoksilla. Citymarketin takana olevan parkkipaikkan olemassa oloa ei kaikki tiedä ja se on jo aivan liian kaukana ikääntyneiltä, tai muuten huonosti liikkuvilta.

Joku positiivinen repäisy asialle pitäisi tehdä, koska kuulen asiakkailtani päivittäin, että Hämeenlinna viestii ettei autoilevia asiakkaita tarvita Hämeenlinnan keskustassa. Tällaisena talouselämä aikakautena se on yrittäjien kannalta kuolettavan vakava virhe. Se on totta ettei sitä parkkitilaa nyt tuulesta temmata, koska kaupungin maa-alueet ovat sellaisia, kuin ovat. Autoileville asiakaille pitäisi kuitenkin saada enemmän tietoa ja se pitäisi olla positiivisessa muodossa, että sinnitellään nyt hiukan talven yli ja sitten avautuu uusi, hieno parkkitalo. Sellaisen tietoiskunhan voisi tehdä, että palkattaisiin pari nuorta työtöntä viemään jokaisen parkissa olevan auton tuuluilasiin kiva viesti missä kerrotaan kaupungin muista parkkiratkaisuista. Varmaan jonkin verran auttaisi, jos Citymarketista voisi vapauttaa, vaikka viitisenkymmentä paikkaa neljäntunnin parkkitilaksi.

Olen myös huolissani siitä, että osaavatko asiakkaat käyttää tuota uutta Kaivoparkkitaloa. Kaivokadun vanhaa parkkipaikka käytti paljon naisautoilijat, koska sinne oli helppo ajaa. Naisautoilijat varmaan varovat enemmän parkkitaloja, kun niihin on laitettu hassuja pylväitä yms. ihan vääriin paikkoihin. Kaivoparkista voisi tarjota paikallisille pikkuyrityksille edullisia parkkimaksutikettejä, joita yrittäjät voisivat jakaa asiakkailleen. Siellähän voisi aluksi järjestää pari naisten iltaa mihin paikalliset yrittäjät voisivat tehdä jotain vetonaulaa, tulisi talo sillä tavoin tutuksi.

Kohta on joulumyynnin aika ja samoihin aikoihin voi tulla jo kunnon lumisateetkin. Talvella joka tapauksessa jossain vaiheessa on niin paljon lunta, että lumikasat vie vielä osan parkkipaikoista. Toivottavasti kaupunki on kehittänyt jotain mukavaa joulumyynnin aikoihin, ettei tule pelkkää negatiivistä palautetta parkkipaikkojen takia. Muuten joudutaan perustamaan yrittäjille palveleva puhelin, kun muutkin kuin minä polttavat hihansa. Me yrittäjäthän otamme se palautteen vastaan mitä asiakkaat parkkipaikoista sanovat, eikä meillä ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. 

176 kommenttia artikkeliin “Nyt paloi hihat!”
 1. Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Inkeri. Tuot selkeästi esiin keskustan yrittäjien ajankohtaisen ongelman.

  Olisiko nyt oikea hetki avata torin yläosa autojen pysäköintiin tulevan talven ajaksi? Keskustan kehittämisyhdistys voisi olla sopiva taho esittämään asiaa kaupungille tässä erityistilanteessa.

  Asian voisi käsitellä lisälistalta kaupunginhallitus ensi maanantaina ja valtuusto heti perään.

 2. Kari Ventola sanoo:

  Kun täältä maalta joutuu joskus asioimaan kaupungin ydinkeskustassa, olen törmännyt tähän parkkiongelmaan. Aikaisemmin parkkipaikkoja oli ruutukaava-alueen laidoilla. Nyt on täyttä. Sepon ehdotus on kannatettava.

 3. Inkeri Valtonen sanoo:

  Kiitos hyvästä ideasta. En tullut ajatelleeksikaan, että siinä torillahan olisi sen verran tilaa, että muutama kymmenen autoa saisi paikan. Kun kysymys olisi vain väliaiakaisesta ratkaisusta, niin luulisi sen onnistuvan.

  Inkeri

 4. Sari Rautio sanoo:

  Ja pysyväksi ratkaisuksi se toriparkki- torin alle;) Ilmaispysäköinti keskustassa taitaa kyllä olla mennyttä elämää… Nyt on par aikaa työnalla keskustan liikennesuunnitelma, jossa katsotaan kokonaisuutta.
  Sari

 5. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku!
  Kokonaisuus muodostuu osistaan.
  Tuo Sepon idea on hyvä siksikin, että se antaa mielikuvan elävästä torista.
  Vilkaisu Linnaan vievälle kadulle, jonka oikea reuna aina täynnä autoja, on saanut vieraani ihmettelemään, onhan suosittu matkakohde tuo teidän upea linnanne. Autoja noin paljon.
  En ole hennonnut sanoa, jot tuskin turistien.
  Jotakin on kaupungin liikennesuunnittelussa pielessä muutenkin, kun autoilevat vieraani, jopa miehet tuskailevat, miten HML on niin sekaista ko. kaista.
  Lauantaita!
  Riitta

 6. Leena Siven sanoo:

  No ei mene tasan onnen lahjat!
  Meillä Hauholla on paljon hyviä parkkipaikkoja aivan keskustassa, mutta puuttuu kauneushoitola.
  Voisitko perustaa sivupisteen tänne Hauhon kirkonkylään vaikka vaan parina päivänä viikossa. Tilatkin olisivat valmiina aivan cityssä.
  Uskon, että jonoa riittäisi.
  t. Leena

 7. Inkeri Valtonen sanoo:

  Ihmettelen kovasti ettei Hauholle löydy kosmetologiyrittäjää, kyllä se ainakin yhden kosmetologin elättäisi. Nyt kaikki perustaa kauneushoitolan tänne keskustaan ja kilpailutilanne vasta alkajille on epäinhimillinen. Oma mielipiteeni on ettei Hämeenlinnaan kannata enää perustaa uusia hoitoloita, koska moni uusi yrittäjä tekee nyt jo puolikasta päivää. Heistä joku voisi laittaa sivupisteen Hauholle. Ei minullakaan mitään olisi Hauhoa vastaan, mutta en halua asiakkaitani Hämeenlinnassa lyödä laimin.

  Sarin ehdotus torinalusparkista olisi aivan välttämätöntä toteuttaa. Menneisyyden valtuustot tekivät suuren virheen, kun sitä ei tehty jo parikymmentävuotta sitten.

  Inkeri

 8. Heikki Koskela sanoo:

  Terve Inkeri!
  Tuo Sepon idea on käytännöllinen ja halpa. Ei tarvitse asentaa kuin muutama liikennemerkki ja maalata parkkiruudut torille. Eiköhän sinne torille tulisi autojen mukana ihmisiäkin.
  Nykyinen tilanne kestää aika kauan.
  Hyvät syksyt t. Hessu K.

 9. Tiina Mäkinen sanoo:

  Kuinka Sari Rautiokin voi olla sitä mieltä, että erittäin monet häntä äänestäneet saavat ihan iloisina maksella 8-10 euroa jokaikisestä työpäivästään parkkimaksua. Siis jotain 1600 euroa vuodessa! En enää äänestä, ja toivon, etteivät muutkaan häntä kaupungin päättäjäksi. Miksi muiden tulisi juosta ja hiihtää hangessa kuten Sari? Pitäisikö matkustaa kaupunkiin sponsorinsa bussilla?

css.php