Äänestäjät ymmällään

Olen jo pitempään miettinyt miten kaupunkilaiset ja keksivertoäänestäjät ymmärtävät Innopark sotkun, Hämeen Matkailun rahapulan ja OKL:n menetyksen. Olen syksyn aikana ollut usein tilanteessa missä joku ottaa puheeksi Innoparkin ja joku, tai jotkut muut toteaa ettei ymmärrä asiasta mitään ja se ei edes kiinnosta.

Uskon, että näin asia onkin, en itsekään enää ymmärrä mitä Innoparkista sepustellaan ja, kun olen jutut sepusteluiksi tuominnut ei ne enää edes kiinnosta. Tiedän etten ole järjenjättiläinen, mutta minulla on ollut aina motivaatiota seurata mitä kaupungissa taphtuu, mutta nyt koen seuraavani sellaista sekamelskaa, että se menee yli ymmärrrykseni. Hämeen Sanomien uutisointi on todella sekavaa, mutta yleensä se ikäpolvi joka ahkerammin äänestää uskoo kaiken mitä lehdessä seisoo. Lokakuun alkupuolella oli iso otsikko Kaupunginjohtajille puhtaatpaperit, sitten luin heti perään blogista ettei siinä niin olisi pitänyt lukea. Asiaa yritettiin kai korjata seuraavana päivänä, mutta mennyt mikä mennyt. Kaupunkilaisille jäi se käsitys, että kaikki oli tehty aivan oikein.
Jossain lehdessä sitten todettiin ettei ole tehty väärinkäytöksiä ja sitten seuraavassa lauseessa oli rimpsu mitä oli tehty väärin. Mitenköhän sekin olisi pitänyt ymmärtää, väärin tehty ei ole väärinkäytös ja väärin tekeminen ei ole väärin. Niinkö?

Innoparkin ja Hämeen Matkailun asioissa puhutaan hyvin suurista rahoista ja ne jotka niistä vastasivat toimivat kylmässä talouselämän maailmassa jossa ainoastaan tiukka järki vaikuttaa. Kun päätöksiä talouselämässä tehdään myös kaupunginvaltuuston ja hallituksen pitää ymmärtää rahamaailman kieltä. Minua ärsyttää suunnattomasti, että nyt kun asiat ovat menneet pieleen niitä puolustellaan, kuin pikkukoululaiset, että ei me tehdä toisten ja nyt on otettu opiksi. Ne on tosi heppoisia sanoja, kun huomioidaan teon taloudelliset vaikutukset. Edelleen yritetään lunastaa hymypoika ja hymytyttöpatsasta, että äänestäjät eivät huomaisi mitään negatiivista. Moni valtuutettu on sanonut, että äänestäjät päättää ovatko he tehneet oikein. Minusta se on aivan väärä luulo, äänestäjiin vaikuttaa vaalien aikainen mainonta, mielikuvat ja vaalityö paljon enemmän, kuin menneiden vuosien tekemiset.

Olen sitä mieltä, että meille on tulossa erittäin mielenkiintoinen vaalien tulos. Koko Suomessa lähes kaikki kaupungin ja kunnanvaltuustot muuttuu reippaasti uudenlaisen puolueen jyllätessä. Täällä Hämeenlinnassa uusille tulokkaille on jo pedattu loistava vaalitulos, koska kaupunkilaiset eivät enää luota vanhoihin päättäjiin ja halutaan muutosta. Varmaan moni järkevä ja hyvin toiminut valtuutettu putoaa sen takia, että puolueen isot pojat ovat tehneet vääriä päätöksiä. Muutos ja uudistuminen on erittäin tarpeellista, mutta jos sitä tulee liikaa, se on myös vaarallista ja vahingoittavaa, mikä näkyy nyt eduskunnan toiminnassa. Jos valtuustoon tulee lähes puolet ensikertalaisia, jotka ovat seuranneet politiikkaa, vain pari vuotta, niin tilanne tulee olemaan erittäin hankala.

Hämeenlinnassa on hyvä pohja muhimassa tällaiselle shokkimuutokselle ja sen ovat luoneet tämän hetken vastuunkantajat. Olettaisin, että tässäkin tilanteessa taas nähdään, että sitä saa mitä tilaa.

126 kommenttia artikkeliin “Äänestäjät ymmällään”
 1. Esa Lehtinen sanoo:

  Hei Inkeri!

  Kirjoitat hyvää ja tärkeää asiaa! Elämme todella mielenkiintoisia aikoja. Ensi vuonna ovat tulossa todella, ainakin näin etukäteen ajatellen, pitkästä aikaa mielenkiintoiset kunnallisvaalit. Toistuuko se jo ennakkoon povattu suuri ”jytky” myös kunnallisvaaleissa, ei pelkästään täällä Hämeenlinnassa vaan myös lukuisissa muissa Suomen kunnissa. Voin hyvin kuvitella, että kuntien nykyisillä valtaeliiteillä on perhosia vatsanpohjissa. Hämeenlinnan hallintokulttuuri sinänsä ei ole mikään erikoisuus Suomen kuntakentässä, näinhän kuntia on hallittu meillä kautta aikain. Itse omassa työssäni konsulttina olen törmännyt samanlaisiin hallintokulttuureihin muuallakin kuin täällä meillä Hämeenlinnassa. Pienien piirien valtaeliittiin kuuluvat, keskenään hyvin verkostoituneet henkilöt, aivan puoluekannasta riippumatta, hallitsevat kuntien päätöksentekoa. Kaikki on toiminut, ja toimii, hyvin niin kauan kuin ei ole muita potentiaalisia vaihtoehtoja. Onko vaihtoehtoja sitten nyt vai jatkuuko tilanne mahdollisen ”jytkyn” jälkeen samanalaisena. Vedetäänkö persut (anteeksi epäkorrekti nimitys!) mukaan samaan valtaeliittiin? Tätähän ei kukaan vielä tiedä.

  Voidaanko ”jytky” kunnallisvaaleissa vielä välttää vai onko se väistämättä tulossa? Sitä ei kukaan tietenkään vielä voi sanoa. Mutta sen olen havainnut, että ihmiset (”vaalikarja”) ovat todella aktivoituneet ja aktivoitumassa. Nyt olisi todella tärkeää, että se tieto, mitä ihmiset saavat yhteiskunnallisista ja kunnallisista asioista olisi mahdollisimman todenmukaista. Toinen asia on se, että itse olen myös täällä Hämeenlinnassa havainnut, että nykyisissä valtapuolueissa eli demareissa ja kokkareissa on myös lukuisia muutosta haluavia aktiiveja. Jonkinlainen muutoshan nykyiseen toiminta- ja hallintokulttuuriin on tultava. Nyt täytyy vain toivoa, että nämä muutosvoimat pääsevät hyvin esille ja lähtevät ehdokkaiksi ensi vuoden vaaleissa. Tärkeintä mielestäni seuraavissa vaaleissa on löytää ne hyvät tyypit, puoluekannasta riippumatta, edustamaan meitä kuntalaisia ja viemään Hämeenlinnan asioita vastuullisesti eteenpäin.

  Terveisin Esa Lehtinen
  konsultti, yritysvalmentaja

 2. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Hyviä huomioita Inkeri. Harmi ettet ole vielä hämeenlinnalaisia. Sinusta saisi joku puolue analyyttisen ehdokkaan.
  Esa Lehtinen sensijaan on täkäläisiä. Konsultti sieltä jalostuneemmasta päästä pohdinnoistansa päätellen.
  Jos et vielä ole politiikassa mukana Esa L., niin huomio ehdokkaita metsästävät puolueet, tässä on kommentoja,
  jolla on muuutakin, kuin tukkaa päässä.
  Sunnuntai-ehtoota!
  Riitta

 3. Inkeri Valtonen sanoo:

  Kiitos Esa, selvensit vielä lisää sitä ajatusta jota blogijutussani alulle laitoin. Kirjoittaessani ajattelin myös, että aktiivisia toisinajattelijoitakin valtuustossa löytyy tai ehkä ovat seuraavaan valtuustoon pyrkimässä. Kuitenkin tuntuu, että etupäässä suut tukitaan puolueen ylimmältä tasolta ja tässä paljon puhutussa avoimuudessa ei näköjään siedetä yhtään eriäviä mielipiteitä.

  Riitalle vastaan, että en usko minkään puolueen haluavan minua, koska olen niin nopea kiivastumaan ja sanon liian pahasti ja itse taas loukkaannun helposti. Ne eivät ole hyviä luonteenpiirteitä politiikassa.

  Inkeri

 4. Riitta Nyqvist sanoo:

  Inkeri, voin vakuuttaa piiitkän kokemukseni kautta, taluttaessani poliitikkoja taustalla milloin paikallisesti tai valtakunnallisesti, jopa pressaa myöten, ettei niin herkkähipiäistä, helposti kiivastuvaa, pitkävihaista, salaliitto-teorioita alituisesti hautovaa, olemattomista loukkaantuvaa oliota ole, kuin poliitikko pahimmillaan.
  Näistä kokemuksista voisin kirjoittaa kokonaisen ensyklopedian.
  Vaan kun olen itselleni luvannut, etten sitä tee, ainaskaan nimillä.
  T. Riitta

 5. Inkeri Valtonen sanoo:

  No voi himskatti, hyvä kun Riitta kerroit. Minähän olen ihan presidenttiainesta, niin moni luonteenpiirre osui kohdalleen.

  Inkeri

 6. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Inkeri!
  Sinulla on kullanarvoisia ominaisuuksia, joita ei näistä kireäpipoisemmista politrukeista löydy kaivamallakaan, hirtehishuumori, itsekritiikki ja kyky nauraa jopa itselle.
  Se on iso puute politiikassa.
  Jonnekin se kaikki vaan katoaa, kun valta alkaa sokaista.
  Onneksi siellä jossakin on sentään jokunen itsensä näköinen ja kokoinen.
  Mukavaa viikonalkua!
  Riitta

css.php