Tietämättömyys lisää muiden tuskaa

Eräässä toisessa blogissa otettiin jo kantaa tähän uutiseen, että mielenterveyskuntoutujien palvelutalo Loimalahteen kaatuu naapurien vastustukseen. Olen kuitenkin, niin  järkyttynyt tuosta uutisesta, että minunkin on kuntoutettava mielenterveyttäni kirjoittamalla järkytys ulos.

Tämä on kolmas kerta lyhyen ajan sisään, kun törmään ihmisten suvaitsemattomuuteen ja tietämättömyyten, kun on kyse vammaisista, mielenterveyspotilaista, tai muista erilaisista ihmisryhmistä. Minun on todella vaikeaa ymmärtää, että tuossa Loimalahden tapauksessa olisi kysymys ihan oikeista asioista, vaan ne johtuu tietämättömyyden aiheuttamista peloista. Toisaalta on aika hämmästyttävää, että on vielä ihmisiä, jotka eivät omassa perheessään, tai lähipiirissään ole törmännyt mielenterveyspotilaisiin ja mielenterveyskuntoutuihin. Mehän emme kukaan ole suojassa mielenterveysongelmilta niin, kuin emme muiltakaan sairauksilta. Jokaisen ihmisen mielellä on katkeamispiste, joka tulee esiin, kun kuorma kasvaa liian suureksi. Kuka hyvänsä voi saada mielenterveysongelmia, jos vaikka koko perhe kuolee auto-onnettomuudessa, tai ihminen joutuu muuhun epäinhimillisen vaikeaan tilanteeseen. Ihminen tietysti haluaa aina kuvitella ettei ne koske minua, mutta mitä vanhemmaksi tulee ymmärtää, että on suorastaan ihme, kun on välttynyt niiltä kaikilta onnettomuuksilta mitä maailmassa joka päivä tapahtuu. Siksi olisinkin odottanut, että nykypäivän ihminen olisi jo niin tietäväinen ettei pelkää mielenterveyskuntoutujia, vaan kannustaa heitä hyvässä elämässä eteenpäin. Jos pelätään, että mielenterveyskuntoutujat aiheuttaa levottomuuksia, väkivaltaa, tai sotkee ympäristöä, niin sehän perustuu ihan tietämättömyyteen. Olisi hienoa, jos joku tämän rakennusluvan kieltämisen kannattaja uskaltutuisi selittämään, vaikka anonyyminä mitkä ovat ne syyt ettei palvelutaloa saa rakentaa. Onko joku sellainen puoli mikä on inhimillinen, mutta minä en osaa sitä löytää?

Viime vuoden aikana kohtasin pari muutakin suvaitsemattomuuteen perustuvaa tapausta. Olin erään yhdistyksen bussiretkellä ja tulimme Visamäentietä Virvelin ohi kaupunkiin päin. Takanani istui kymmenkunta naista, jotka kovaäänisesti kauhistelivat tien sivussa olevaa uutta vammaisten palvelutaloa. He surkuttelivat Virvelin rantabaarin asiakkaita, että niitä varmaan harmittaa, kun sellainen siihen rakennettiin ja koko baarin asiakasmäärä kärsii moisesta naapurista. Nämä keskustelijat olivat keski-ikäisiä hyvin koulutettuja, päättävässä asemassa olevia naisia. Tämä keskustelu jäi siksi mieleeni, koska vieläkin kadun miksi en puuttunut siihen ja kysynyt mitä ihmettä he tarkoittavat. En yleensä ole arka puolustamaan mielestäni oikeaa asiaa, mutta tuo keskustelu oli kai niin outo etten sitä edes heti tajunnut oliko se rumaa pilaa, vai totta.

Olen myös sivusta seurannut, kun yrittäjäystäväni Keski-Suomessa haluaisi laajentaa huostaanotettujen lasten perhekotia. Tarkoitus oli ostaa vanha maalaistalo ja laajentaa sitä niin, että nyt kahdeksan paikan perhekoti laajentuisi kaksitoistapaikkaiseksi. Suunnitelmasta seurasi sellainen mielipidekirjoitusten suma ja nykyiset lapset sekä ystäväni saavat niin paljon uhkailuja, että alkaa olla jo vaarallista asua tuollaisella paikkakunnalla.

Näiden kokemusten jälkeen minua ihan ällöttää ihmisten kaksinaamaisuus. Nytkin ollaan vaatimassa kaiken maailman palveluja ja ihastellaan, kun uusi presidenttikin otti syrjäytyneiden asian hienosti esille. Sitten, kun asia tulee itseä lähelle, niin tehdään kaikkensa ettei oma pieni maailma joudu kohtaamaan mitään uutta ja erilaista.  

 

145 kommenttia artikkeliin “Tietämättömyys lisää muiden tuskaa”
 1. Juhani Lemström sanoo:

  1. Meillä menee aivan liian hyvin. Ylituettu ”lokerohyvinvointivaltio” tuottaa suvaitsemattomuutta. No tähän on menossa parhaillaan korjausliike. Tosin tuskallinen.

  2. Koulutusjärjestelmämme ei sivistä eikä se ole enään sen tavoitekaan. Sivistyskasvatus mennee nykykäsityksen mukaan ja loukkaa yksilönvapautta?

  Loimalahden suunnassa takavuosinakin tuoksui hieman vastenmieliseltä. Pitäisikö tässäkin asiassa kääntää tarkestelukulmaa 180 astetta? Tuo ympäristö ei ole sovelias, kun pyritään vahvistamaan ihmisen voimavaroja.

 2. iisakki sanoo:

  Iltaa,

  ei palvelutalohanke mihinkään kaadu., adressi tai ei. Tunnen asiaa vain pintapuolisesti, mutta ymmärtääkseni tontin kaava on kunnossa, eikä asiallisia perusteita valitukselle ole.

  Valitettavasti yhteiskuntamme vain on sellainen, ettei omalle takapihalle (not in my backyard) haluta mielenterveys- tai päihdekuntoutujia, maahanmuuttajia tai mitään muitakaan erilaisia, jotka uhkaavat oman kiinteistön arvoa. Eivät nämä valittajat kuitenkaan mitään pahoja ihmisiä ole, saattavat olla hyvinkin suvaitsevaisia, kunhan itselle ei koidu tämäntyyppisistä asioista mitään haittaa. Tämä lienee vain inhimillistä ja ilmiö on yleismaailmallinen, ei mitenkään hämeenlinnalaisen nurkkakuntainen.

  En itse asiassa muista viime vuosien ajalta yhtään vastaavaa hanketta, josta ei jossain olisi nuristu tai valitettu. Myllymäen laelle vastustettiin kehitysvammaisten palveluasumista, tosin luonto- ja kauneusarvojen varjolla. Käikälässä vastustetaan päihdekuntoutusta, pari vuotta sitten vastustettiin muistaakseni Kankaantakana Sininauhan toimintaa, Tervakoskella Varatien lastenkodin laajennusta jne., jne. Puhumattakaan Lammin vastaanottokeskuksesta.

  Sitten nämä laitokset perustetaan, jos päättäjillä on yhtään selkärankaa ja humaaniutta ja parin vuoden päästä naapuritkin ovat tottuneet niihin ja huomaavat, ettei kiinteistön arvo laskenutkaan. Inhimillistä. Ihminen on epäluuloinen perusluonteeltaan.

 3. Inkeri Valtonen sanoo:

  Hieno juttu tietää ettei palvelutalon rakentamista voi enää peruuttaa. Aika karmaisevaa luettavaa, että tämä on enemmän maan tapa, kuin poikkeus. En mitenkään uskonutkaan, että vain hämeenlinnalaiset olisivat näin suvaitsemattomia kyllähän se koskee meitä kaikkia.
  Ehkä se, vain on niin, että ihmisen suvaitsevaisuus loppuu, kun asiat tulee liian lähelle.
  Muistuttakaa sitten minua, jos alan vaahdota jostain saman tyylisestä, että pois nuo minun silmistäni. Sitä aina kuvittelee itsestään ettei olisi suvaitsematon, mutta tosi paikan tullen se saattaa karista,mutta minua pitää silloin vähän tölväistä.

  Inkku

 4. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Inkku!
  Aikoinaan terveyskeskuksen sairaalassa oli kymmenkunta juoppohullua, tai nykyään kai heitä kutsutaan alkoholidementikoiksi. He olivat työläitä hoidettavia, koska jalat pelasivat, vaikka aivot olivat käpynä. Minua vaivasi myös, että he olivat vanhojen mummojen osastolla.
  Kalvolassa uuden koulukeskuksen myötä vapautui vanha yläaste, ja sille yritettiin kovasti keksiä uusiokäyttöä. Ehdotin, että perustetaan yksityinen hoivalaitos yläasteelle tämmöisiä tapauksia varten. Se osoittautui kaikin tavoin kalliiksi, epäsopivaksi ja mahdottomaksi hankkeeksi. Jälkeenpäin olen ajatellut, että taisi olla potilasaines epäsopivaa.
  Niin tai näin, aina väärin päin t. Hessu K.

css.php