Rahat on loppu ja poliisi hakkaa alaikäisiä

Otsikko on aika provosoiva, mutta se on aivan suora lainaus Yleisradion uutisista. Toimittaja aloitti uutisoinnin Espanjan ja Valencian tilanteesta juuri noilla sanoilla, jotka kuvaavat tilanteen erittäin hyvin.
Espanjan taloustilanne on niin huono, että se on taas aiheuttanut mielenilmaisuja. Espanjan kunnilta ja kaupungeilta puuttuu jo niin paljon rahaa, että joistakin kouluista ja muista virastoista on katkaistu sähköt. Koululaiset ovat lähteneet mielenosoitukseen omien oikeuksiensa puolesta ja nämä mielenosoitukset poliisi taannutti erittäin väkivaltaisesti. Nyt poliisille onkin annettu ohje ettei koululaisia saa hakata. Tuo rahojen loppuminen ei sinänsä ollut mikään uutinen, Espanja on kärsinyt raha pulasta jo todella kauan, varmaan paljon kauemmin, kuin Kreikka. Olen muutaman kerran viimeisen viiden vuoden aikana käynnyt Espanjassa ja huono taloustilanne näkyy jo katukuvassakin. Minusta se on uutinen, että poliisi aloittaa heti väkivaltatoimet, kun kansa nousee kadulle. Se kertoo hyvin paljon maan demokratiasta ja siitä miten erilaisia maita EU-n jäsenvaltiot ovat. Siitä taas päädytään historiaan.

Espanja oli vahva maailmanvalta keskiajalla, mutta heikkeni pikkuhiljaa sotien myötä tuhatkahdeksansataaluvun loppua kohti. Sodissa Espanja menetti siirtomaansa ja sen siihen asti voittamaton armeja heikkeni. Espanja ei osallistunut ensimmäiseen eikä toiseen maailmansotaan, mutta oli toisessa maailmansodassa fasistimyönteinen. Sisällissota vaikutti koko tuhatyhdeksänsataaluvun elämään, sota käytiin 1936-1939. Julman sodan voittajaksi nousi oikeistolainen kenraali Franco josta tuli diktaattori. Francon valtakausi jatkui hänen kuolemaansa saakka, vuoteen 1975. Diktatuurin aikana teloitettiin ja katosi satoja tuhansia kansalaisia. Franco määräsi jatkajaksi kuningas Juan Carlosin ja silloin Espanja siirtyi takaisin kuningaskunnaksi. Vielä vuonna 1981 Francon kannattajat yrittivät tehdä vallankumouksen, mutta se ei onnistunut. Euroopa Yhteisöön Espanja liittyi jo 1986 ja sai erittäin paljon tukea talouselämälleen Euroopan yhteenliittymästä.

Silloin, kun Espanja liittyi Euroopan Yhteisöön eli nykyiseen EU: hun se oli toipumassa diktatuurista ja se oli erittäin vanhanaikainen ja köyhä maa. Espanjan pohjoisosassa on Baskimaa, joka havittelee itsenäisyyttä ja siellä vaikuttaa itsenäisyyshenkinen ETA. ETA on järjestänyt useita vakavia pommi-iskuja viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ja on tuonut omalta osaltaan epävarmuutta Espanjan elämään.

Olen alkanut miettimään miten erilaisia maita historialtaan ja demokratialtaan kuuluu EU:hun. Espanja, Kreikka ja Portugali ovat vasta opettelemassa pois diktatuurista. Sitä osoittaa jo tuo Espanjan poliisien käytös nuoria mellakoitsijoita kohtaan. Varmaan Francon aikana se oli ihan hyvä tapa hoitaa ongelmat pois, tarpeeksi väkivaltainen poliisi pitää kansan hiljaisena ja diktatuurin toiminnassa. Sellaisesta kulttuurista pois oppiminen ei tapahdu hetkessä, Espanjassa on vielä paljon työelämässä ihmisiä jotka tekivät samaa työtä Francon aikanakin. Osa EU maista ovat taas olleet Neuvostoliiton vasalleja vielä reilu parivuosikymmentä sitten. Heillä on ihan omalainen toimintakulttuuri, josta ei myöskään ole vielä päästy eroon. Sitten on me Pohjoismaat jotka olemme lainkuulijaisia, demokraattisia ja kaukana korruptiosta.

En ole mitenkään EU:ta vastaan, tai puolesta kunhan mietin ääneen tai siis kirjoitan miten tämä yhteiselo onnistuu. Silloin, kun asiat ovat hyvin ja talouselämä kunnossa olisi helppoa hyväksyä kulttuurieroja, kun ei olisi muita huolia.Nyt, kun talous heikentää kongreettisesti ihmisten elämää alkaa muutkin erot näkyä. Jos jossain päin EU:ta alkaa poliisi hakkaamaan mielenosoittajia silloin puhutaan jo ihmisoikeuksista ja minun mielestäni nimenomaan ihmisoikeusasiat pitää EU:ssa olla yhdenvertaisia. Elämme todella mielenkiintoisia aikoja kukaan ei varmaankaan pysty ennustamaan mihin tämä Euroopan Unioni lopulta päätyy.

185 kommenttia artikkeliin “Rahat on loppu ja poliisi hakkaa alaikäisiä”
  1. Pimu sanoo:

    Piti oikein tarkistaa, että kirjoittiko tässä ihmisoikeuksista sama henkilö, joka edellisessa kirjoituksessa oli valmis lyömään kirveellä ihmistä, jota ei käsittääkseni ole edes vielä tuomittu mistään rikoksesta. Joillakin tuo ihmisoikeuskäsitys tuntuu olevan kovin valikoiva riippuen siitä, kenen ihmisoikeiuksista puhutaan.

  2. Hei, ihan hyvä huomio. Äkkiseltään ajatellen sekin voi mielessä käydä.

    Tuossa edellisessä Strauss-Khann jutussa ytimenä oli tuohtumus prostituoitujen ihmisoikeuksista. Se oli mitä suurimmassa määrin heikomman puolustamista vahvempia vastaan, niin kuin sekin, ettei poliisi saa hakata mielenosoittajia.

    Inkku

css.php