Juutalaisten ongelma

Uutisissa on jo vuosikymmenet ollut vakioaiheena Lähi-itä ja Israel. Lähi-idässä on monta tulen arkaa ongelmaa mitkä puhkeaa liekkeihin säännöllisin välein. Niihin uutisiin alkaa kummasti turtua, jutut kuolonuhreista tulee niin arkipäiväisiksi ettei ne enää mitenkään pysäytä, valitettavasti. Palestiinalaisten ja Israelin keskinäisessä kahinoinnissa on vaikea löytää perinpohjaista syytä ja minulla ei ole enää pitkään aikaan mitään kantaa kumman puolelle asettuisin. Tuntuu, että he tappelevat jo vanhasta tottumuksesta ja viha toisiaan kohtaan on niin suuri ettei siihen ole edes mahdollista löytää ratkaisua.

Israel on hyvin mielenkiintoinen maa eikä pelkästään historiansa kannalta. Olen aina tuntenut sympatiaa Israelia kohtaan, pieni maa vihollisten ympäröimänä. En kuitenkaan väitä ollenkaan, että Israel olisi aina oikeassa, paljon tapahtuu ylilyöntejä. Ihailen sitä päättäväisyyttä ja vahvuutta millä nykyinen Israelin kansa on luonnut oman valtionsa ja puolustaa sitä. He ovat koonneet voimavaransa yhteen ja nousseet siitä alistuneisuudesta mikä tilanne oli toisen maailmansodan jälkeen. Se ei kuitenkaan oikeuta toisten alistamista.

Israel on kuitenkin tosi agressiivisesti noussut pienintäkin uhkaa vastaan ja olen jo pitkään ihmetellyt mikä nyt on meneillään, kun Iran saa rauhassa rakentaa ydinasetta. Olen jo parikolme vuotta povaillut, että Israel pommittaa Iranin oletetut ydinasesiilot ja sitten ollaankin jonkinmoisessa öljykriisissä. Kukaanhan ei voi olla varma, että Iran rakentaisi juuri ydinasetta, mutta näyttää siltä, että Israelilla ja Amerikalla on varmuus asiasta. Viimeisimmissä uutisissa on kerrottu kuinka Yhdysvallat toppuuttelee Israelia tekemästä iskua Iraniin. En kuitenkaan olisi ihan varma miten kauan Israel tottelee amerikkalaisia, vaikka nämä kaksi maata ovat yleensä yhtämieltä, niin Israel tekee aika rajujakin vetoja. Toisaalta myös amerikkalaiset ovat aika ajoin suunnitelleet iskua Iraniin, koska se kuuluu tähän Amerikan pelkäämään ” pahan akseliin”. Viimeksi, kun Israel teki tällaisen iskun naapurimaahan oli vuosi 2006 ja maa oli Syyria. Silloin Israelin ilmavoimat pommittivat oletetun Syyrian ydinasetehtaan. Yleensähän nämä Israelin iskut ovat todella hyvin suunniteltuja, nopeita ja tulivoimaltaan ylivoimaisia.

Lähi-idän maat mukaanlukien Iranin tuottaa neljäsosan maailman öljystä. Öljy on se voima mikä pyörittää koko maailman taloutta ja Euroopalle se on äärimmäisen tärkeää, koska Euroopan omat öljyvarat ovat hyvin niukat. Syy miksi lähdin tästä aiheesta kirjoittamaan on se, että yritän näin maallikkona kuvitella mitä tapahtuu Euroopan talouselämässä, jos Iran jäädyttää öljyvaransa. Israelin hyökkäys Iranin oletettua ydinasetta vastaan saisi koko arabimaailman kuohuksiin. Siitä voisi seurata aikamoisia ongelmia öljynvientiin, jo pelkästään Iranin tekemä öljynvienti kielto olisi isku talouselämälle. Mitä tapahtuisi Euroopan konkurssikypsissä maissa Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa, jos öljynhinta nousisi parikymmentäprosenttia, tai enemmän.

Kuulisin mielelläni muiden mielipiteitä, koska itse taipuisin siihen kantaan, että tuo Israelin isku Iraniin on aika lähellä.

207 kommenttia artikkeliin “Juutalaisten ongelma”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Inkku!
  Minulla on asiasta synkempi näkemys!
  Uumoillaan, että Israelilla on jo oma ydinase. Kun se sitä hätäpäissään käyttää, toteutuu sellainen luonnontieteellinen laki, että jokaisen eliölajin kanta joskus romahtaa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa ihmiskuntaa.
  Lähi-Idässä on pattitilanne: ei se voi laueta kuin väkivaltaisesti.
  Tarkoitus ei ole viedä kenenkään yöunia t. Hessu K.

 2. inkeri valtonen sanoo:

  Olet oikeassa Hessu. Minäkin olen aivan varma, että Israel tekee omaa ydinasettaan ja se voi olla jo käyttökunnossakin. Eihän noita atomipommeja kovin montaa tarvita, kun me kaikki ollaan entisiä blogin lukijoita ja kirjoittajia.

  Inkku

css.php