Anteeksipyynnönpäivä

Teen työssäni taas kevään kiireisintä aikaa ja kohta puoliin voi aloittaa maalla jo toukotyöt, niin ajankulusta ei ole puutetta. Sen verran olen lehtiä lukenut, että yksi asia vaatii räksytystäni.

Minua on alkanut kevään mittaan ärsyttää se tapa ja yhteydet missä politiikot ja muut päättäjät käyttävät anteeksi pyyntöä. Väitetään, että suomalaisen on vaikea pyytää anteeksi ja tunnustaa omat virheensä, siksi anteeksipyynnön korvaa vanha kunnon Oho. Kansainvälisyys kasvatus on varmaan tehnyt tehtävänsä ja nyt saadaan yhtenään lukea kuka pyysi anteeksi ja keneltä, tai kuka vaati anteeksi pyyntöä ja mistä asiasta.

Ensimmäisenä se pisti silmääni ja koski korvaani täällä omassa kotikaupungissa. Innoparkin yhteydessä paikallispoliitikkoja alkoi vaivata joku kiltintytön syndrooma ja montaa asiaa pahoiteltiin ja luvattiin ottaa opiksi. Herää kysymys, että mitä se oikein auttoi. Valtion yhtiö Finnair jäi kiinni siitä, että johtohenkilöt vetivät kotiinpäin ihan liian räikeästi. Asiaa puitiin ministerin johdolla monta päivää, mutta kukaan ei eronnut vapaa ehtoisesti, eikä myöntänyt ajaneensa, vain omaa ja hyvän veljen etua. Loppujen lopuksi Finnairin hallitus sai potkut lähes kokonaisuudessaan ja pomot päätti pyytää anteeksi omistajilta. Sekin anteeksi pyyntö oli pelkkää sanahelinää, tilanne muuttui ainoastaan noiden potkujen takia. Siitä kiitos Heidi Hautalalle, että hän rohkeni tehdä suomlaisittain harvinaisen teon ja erottaa töpänneitä johtajia. Muualla maailmassa koko porukka kiinni jäätyään olisi irtisanoutunut heti eikä kukaan olisi jäänyt kuuntelemaan anteeksipyyntöjä.

Muutama viikko sitten Timo Soini käytti värikkäitä sanakäänteitä EU-guru Olli Rehnistä. Olli Rehn suivaantui täysin ja vaati anteeksipyyntöä. Mielestäni ihan turha välinäytös sekin, mitä se väkisin saatu anteeksipyyntö auttaa. Eihän anteeksipyyntö ole minkään arvoinen, jos pyytäjä ei kadu tippaakaan tekoaan ja tekee sen heti uudestaan. Mielestäni tuo anteeksipyyntöajatus ei istu ollenkaan muualle, kuin inhimilliseen,yksittäisten ihmisten väliseen kommunikointiin. Yhteiskuntaa koskevissa asioissa siitä tulee jotenkin falski tunne, kun mitään muutosta ei haluta tehdä pyydetään nyt sentään anteeksi.

Ihmissuhteissa anteeksipyyntö on taas todella arvokas asia. Kunnioitan ihmistä joka huomaa omat virheensä, katuu niitä ja lupaa olla tekemättä niitä uudestaan. Nimenomaan se osa ettei tee mokaa uudestaan kuuluu erottamattomasti anteeksipyyntöön ja se harvoin toteutuu näissä julkisissa poliitikkojen anteeksianomisissa. Tuntuu, että taka-ajatuksissa jo raksuttaa, että miten teen tämän uudestaan, niin etten jää siitä kiinni. Ehdotankin, että nimetään sellainen oma valtakunnallinen Anteeksipyynnönpäivä. Tälläisiä päiviähän on jokaisella vähäkin tärkeällä, hyvällä ajatuksella, kun eihän kukaan jaksa tehdä hyvää koko aikaa, niin nimetään sellaiseen yksi päivä. Näitä on Veteraanipäivä, Vanhustenpäivä, Eläintenpäivä ja Nälkäpäivä ihan, vaan muutaman mainitakseni. Näin yrittäjänä ehdottaisin, että päivän viettoa vedettäisiin hiukan tuohon kaupalliseen suuntaan, niin kuin Isänpäivä tai Ystävänpäivä. Minäkin voisin suunnitella jonkun kivan lahjakortin, jonka voi ostaa puolisolleen Anteeksipyynnönpäivän iloksi.

Valtuustohan voisi tarjota koko asukasporukalle hernesoppaa torilla ja kuunneltaisiin vähän Panssarisoittokuntaa. Sitten voisi töppäillä ihan hyvällä omalla tunnolla taas vuoden verran eteenpäin.

97 kommenttia artikkeliin “Anteeksipyynnönpäivä”
 1. Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Inkeri,

  miltähän tuntuu moraalia ja etiikkaa vailla olevasta ihmisestä pyytää anteeksi sata- tai tuhatpäiseltä yleisöltä?

  Jos saa pitää hillot, niin en usko että miltään. Se on muiden tarvittavien toimenpiteiden joukossa vain yksi toimenpide lisää, jotta päästään tavoitteisiin. Tavoitteet eivät ole niitä joita henkilöstölle ja yhtiökokoukselle esitellään.

  Muistan ajan kun pyrin sinnikkäästi käyttämään Finnairia. Se tuli kalliiksi, ja bonuspisteiden käyttöyritykset kuluttivat lähinnä hermoenergiaa. Nykyään lahjoitan vähät jäljellä olevat pojot hyviin tarkoituksiin sitä mukaa kun uhkaavat vanheta – en ole enää aikoihin kuvitellut että niitä voisi ilman lisärahaa käyttää mihinkään.

  Ainoa tapa nykyään joutua Finnairin koneeseen on ostaa hinnaltaan ja vaihdoiltaan sopivin lento netistä joltakin muulta tunnetulta lentoyhtiöltä, ja sitten huomata istuvansa finskin kyydissä lähdön ensimmäisellä tai paluun viimeisellä legillä. Päällimmäinen tunne on myötähäpeä lentoemäntien yrittäessä kinuta kiskurihintaa shampanjasta (kuoharia), tai tyrkyttää säälittävää tilauskuponkia paluulennon ostoksia varten. Kolmioleivän ja kahvin jakelussa menee monta kärryreissua eestaas. Käytännössä setti on periaatteessa kutakuinkin sama kuin muillakin yhtiöillä, mutta finski saa senkin tuntumaan jotenkin halvalta ja visukinttuiselta.

  Muistan myös sen ajan kun Finnairin lentokonehuolto oli laadultaan maailmankuulua niin, että muutkin yhtiöt toivat koneensa Finnairin huoltoon. Tänään kuulin että huolto saa fudut ja homman hoitaa jatkossa sveitsiläiset.

  Muistuttakaas nyt joku mitäs etua meille olikaan kansallisesta lentoyhtiöstä, ja mitä se kansallisuus jatkossa kattaa?

 2. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Inkku!
  Mikäs on ehdotuksesi anteeksipyynnönpäivälle?
  Olisiko kesä hyvä ajankohta? Olisi puitteitten puolesta mahdollisuus saada jopa anteeksi.
  En usko katolisten rippiin, mutta henkilökohtainen anteeksipyyntö saattaisi jollekin kolahtaa.
  Muutaman kerran elämässäni olen oikein tosissani pyytänyt anteeksi ja aina on myönnetty.
  Onko nöyryys hyve t. Hessu K.

 3. Kiitos ajatuksistanne!

  Tuohon Finnairin tilanteeseen en oikein osaa sanoa mitään muuta, kun huonolta näyttää. Tuo ehdotus Anteeksipyynnönpäivän ajankohdasta kesällä on tosi hyvä ehdotus. Jos hallitus ja eduskunta oikein töppäilee, niin ne varmaan suostuu tekemään siitä moni päiväisen, vähä niin kuin toinen juhannus. Sit vois pyytää, että se olisi palkallinen vapaa ja sellanen,että yrittäjätkin saisivat valtion pohjattomasta kassasta suuren päiväkorvauksen. Sit kaikilla olis kivaa ja turhat moraali seikat unohdettu.

  Inkku

css.php