Puukolla riittää töitä

Olen suurella mielenkiinnolla seurannut Euroopan laajuista kauneuskirurgiaan liittyvää oikeudenkäyntijupakkaa. Minun työhöni kauneuskirurgia ei vaikuta, koska kosmetologien palveluita käyttävät asiakkaat eivät käytä juurikaan plastiikkakirurgien palveluja. Kauneuskirurgia on kuitenkin niin paljon uutisotsikoissa, että olen pyrkinyt pysymään ajantasalla tapahtumista.  En suhtaudu kauneuskirurgisiin operaatioihin kielteisesti, mutta hyvin kriittisesti. Suhtaudun myös suurella huolella ja ihmetyksellä nykyiseen ulkonäkökeskeiseen elämän menoon. Katson velvollisuudekseni pitkään työtä tehneenä kauneudenhoitoammattilaisena tuoda esiin myös toisenlaista ajattelumallia. Ihminen on halunnut kautta aikojen olla hyvinvoiva ja miellyttää ulkonäöllään itseään ja muita. Ei myöskään ole mikään uusi juttu vaarantaa terveyttään kauneuden kustannuksella. Vuosisatojen aikana moni on kuollut esimerkiksi lyijyn ja radiumin käytöstä iholla. Nykyaikaisessa tietoyhteiskunnassa ihminen voi itse päättää miten paljon vaarantaa terveyttään, enää ei voi syyttää tietämättömyyttään.

Eniten maailmassa tehdään rintojen suurennusleikkauksia. Pohjoismaissa noin 10,000-15,000 leikkausta vuodessa kussakin maassa ja USA:ssa ja Euroopassa se on paljon yleisempää. Nyt on kuitenkin Euroopassa ilmennyt vakava ongelma leikkausten suhteen. Ranskalainen Poly Implant Prothese yhtiö päästi markkinoille satoja tuhansia silikooni implantteja, jotka sisälsivät huonolaatuista ei lääketieteen käyttöön tarkoitetua silikonigeeliä. Implanttien on todettu vuotavan ja silikonigeeliä voi valua ihmisen elimistöön. Poly Implant Prothese meni konkurssiin 2010, kun asia tuli ilmi ja firman pääjohtaja Jean-Claude Mas vangittiin tämän vuoden alussa odottamaan oikeudenkäyntiä.  Minua kiinnostaa se mihin lopputulemaan tässä oikeudenkäynnissä päästään. Tuleeko jotain korvausvaatimuksia ja kuka korvaa, tehdas vai leikkauksen tehnyt klinikka. Mihin päädytään siinä pitääkö implantit poistaa ja jos pitää, kuka kustantaa poistot. Kysymys ei ole mistään pikkujutusta, vaan jo Ranskassa on noin 300,000 ihmistä joilla voi olla nämä virheelliset implantit. Britanniassa ehkä 40,000 ja epäselviä tapauksia on todella paljon. Itä-Euroopan maissa tehdään paljon halpaa kauneuskirurgiaa joissa on ollut käytössä nämä implantit. Siellä myös on tehty eniten leikkauksia joissa asiakkaalle on luvattu toiset, kalliimmat implantit, mutta jälkeenpäin poistoleikkauksessa todettu ihan muuta. Tässä on siis kysymys montaa sataatuhatta ihmistä koskevasta terveysongelmasta.

Terveydenhoitoviranomaiset erimaissa antavat täysin eri ohjeet miten pitäisi toimia. Ranskan terveysministeri Xavier Bertrand on ilmoittanut, että terveydenhoidon asiantuntijat suosittelevat implanttien poistamista. He eivät ole kuitenkaan kertoneet kuka poiston maksaa ja mikä paikka pystyy tekemään pikaisesti muutaman satatuhatta poistoleikkausta. Brittiviranomaiset ovat taas toista mieltä, he suosittelevat poistoleikkausta, vain siinä tapauksessa, jos ongelmia on jo ilmennyt. Britit ovat nostaneet joukkokanteen 250 leikatun voimin leikkauksia tehneitä klinikoita kohtaan. Kuulostaa aikamoiselta sopalta mikä on lähtenyt alkuun minun näkökulmastani täysin turhasta. Suomessa ei tiettävästi ole näitä virheellisiä implantteja käytetty, mutta esimerkiksi Balttiassa leikatuilla suomalaisilla niitä saattaa olla. Nyt en myöskään puhu rintasyövän jälkihoidoksi tehdyistä rintaleikkauksista, siinä ei ole kysymys kauneuskirurgiasta, vaan ihan muusta.

Ymmärrän kyllä ihan hyvin miksi nämä leikkaukset ovat kasvaneet niin valtavaa vauhtia. Kauneuskirurgia on lääkäreille ja klinikoille kultakaivos. Rintojen suurennusleikkaus maksaa Suomessa keskimäärin 5000€ ja kokenut kirurgi tekee leikkauksen kahdessakymmenessä minuutissa. Yleensä kirurgi tekee kymmenkunta leikkausta päivässä. Tietysti ymmärrän, että ei kirurgi yksin saa koko rahaa, mutta aika mukavan paksu tilipussi hänelle kuitenkin kertyy. Kauneuskirurgiaan liittyy nykyään hyvin paljon väärinkäytöksiä, jopa huijauksia ja rikoksia. Se ei toisaalta ole mikään ihme, kun lääketiede on suuri bisnes ja esimerkiksi Venäjällä väärennetyt lääkkeet on jo yleisempiä, kuin oikeat. Suurin riski joutua huijatuksi on tietenkin, jos lähtee ulkomaille leikattavaksi, tai muuhun lääketieteelliseen kauneusoperaatioon. Riski on olemassa myös Suomessa, koska kaikki kauneusleikkauksia tarjoavat lääkärit eivät ole plastiikkakirurgeja. Suomessa on myös liikkeellä hyvin paljon väärennetyä ja varastettua Botoxia ja täyteainetta Restylanea. Suomen tulli takavarikoi muutaman sadantuhannen euron edestä vuosittain näitä kauneuskirurgiaan tarkoitettuja piikitysaineita, jotka on väärennöksiä. Valviralta on myös meillekin tullut asiasta pari kirjettä, vaikka kosmetologeilla ei ole piikitys oikeuttakaan. Ihan hyvä, että Valvira kontroloi edes vähäsen täkin aluetta, mutta kaiken kaikkiaan kontrolli on aivan liian vähäistä.

On tragikoomista miten muissa blogeissa keskustellaan meidän keskus-sairaalan tulevaisuudesta ja terveydenhuollon rahapulasta ja toisaalla menee miljoonia lähes tarpeettomaan kirurgiaan.

Kommentointi on suljettu.

css.php