Yrittäjänä hullunmyllyssä

Taas kerran ärsyyntymiskynnystäni ravistelee nämä Hämeenlinnan liikennejärjestelyt, tai niiden järjettömyydet. Tämä keskustan moottoritien puoleinen kaupunginosa on ollut kohta vuoden täydellisessä sekasorrossa ja keväällä se vaan paheni. Onneksi oma firmani toimii ajanvarausperiaatteella, niin asiakaskato ei koske meitä, mutta ahdistun yrittäjäystävieni puolesta. Kukaan meistä tämän alueen yrittäjistä ei varmaan osannut aavistaakaan mihin sotkuun joudumme tämän moottoritien katteen rakentamisen kanssa. En myöskään usko, että kukaan kaupunkimme päättäjistäkään ajatteli sitä hetkeäkään. Sekin pahentaa tilannetta, kun tulee tunne ettei kukaan ole ajatellut koko kokonaisuutta. Mitään ei tiedoteta, vasta aamulla töihin tullessaan huomaa, että firman oven edessä on kaivinkone. Koko ajan asiakkaat kyselee, mitä tässä tapahtuu ja tietoa saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. On hyvin epätietoinen olo onko kaikki varmaan harkittua ja tietävätkö kaikki nämä katutyöporukat toinen toistensa tekemiset. Ettei käy niin, kuin joskus ennen vanhaan, että ensin kadun aukaisi yksi taho ja pisti kiinni ja seuraavalla viikolla joku toinen teki saman homman.

Suurin osa yrittäjistä toivoi, että tilanne helpottuu, kun Kaivoparkki aukeaa.  Itse en ainakaan ole huomannut siitä mitään vaikutusta, juuri kukaan ei ole kertonut siellä pysäköineensä ja ne harvat, jotka ovat siellä olleet kertovat tyhjästä hallista.  Toisaalta ei sinne kukaan osaa mennäkään, koska ainakaan ei Helsingistä päin moottoritieltä tullessa ole mitään merkkiä koko parkkihallista. Tietysti tuo koko Kaivokatu on epäselvä ja vaikea hahmottaa rakennustyönmaan takia  ja ehkä ajatellaan ettei vielä ole parkkitalon viittoja laitettu, mutta jos ne tulee vasta vuoden päästä, niin se on yrittäjien kannalta myöhäistä. Näin kosmetologin järjellä olen myös ajatellut, että olisiko tuolle Kaivoparkille ollut parempi paikka tuossa Tavastilan edessä missä aiemminkin oli iso parkkitila. Nyt Kaivoparkin läheisyydessä  ei ole yhtään kauppaa, jotka välttämättä parkkitilaa tarvitsisivat. Tämä on nyt kuitenkin, vain jälkiviisautta.

Hyvänä asiana pitää kertoa, että tuossa firmani edessä olevalla katutyömaalla on ihan harvinaisen kohteliaita poikia työssä. Kyseessä on YIT:n työmaa ja aika moni siinä kuuluu puhuvan muuta kieltä, kun suomea. Muutama suomalainen työmies siinä kuitenkin on ja he ovat varmaan saaneet jonkun asiakaspalvelu koulutuksen, tai ovat ihan erityisen hyvin kasvatettuja.  He neuvovat hyvin avuliaasti mistä kohtaa voi kävellä ja taluttavat huonojalkaisempia pahimpien esteiden yli. He joutuvat siirtelemään traktoreitaan kymmeniä kertoja kadulla kulkijoiden tieltä pois ja aina he jaksavat hymyillen pahoitella, että ovat siinä tiellä. Meille tulee niin iloisia asiakkaita ovesta sisään, kun heitä on autettu niin kohteliaasti ovellemme.

Tietysti kaupunkia ei voi rakentaa, tai muuttaa ilman, että on työmaita ja väliaikaista haittaa. Totta kai sen ymmärtää jokainen ja itse olenkin valmis venymään sen mukaan mitä tarvitaan. Sekin on onni ettei noiden kummankaan työmaan meteli ole mitenkään paha eikä ainakaan meidän työtä haittaa. Ongelma on se, että olen menettänyt luottamukseni päätöksen tekijöihin, että he varmasti ovat tehneet parhaat ratkaisut. Toinen ongelma on tiedoittaminen. Ei luulisi, että nykyelämässä olisi suuri vaiva laittaa alueen yrittäjille sähköpostia mitä missäkin tehdään ja kuinka kauan se kestää.

185 kommenttia artikkeliin “Yrittäjänä hullunmyllyssä”
 1. konsta.kupiainen sanoo:

  Meikeläistä ja kaikkia Hämeenlinnan kaupungin veronmaksajia kiinnostaa kuntavaalivuonna 2012 Teknologiakeskus Innopark Oy ja muut Hämeenlinnan kaupungin konserniyhtiöihin kuuluvat taloudelliset kokonaisuudet (tytäryhteisöt, kuntayhtymät ja yhteis- ja omistusyhteisöt), joissa kaupungilla yksin tai yhdessä kuntakonsernin muiden yhteisöjen kanssa MÄÄRÄÄMISVALTA.

  Missä kunnossa kaupungin konsernihallinto on? Entä Hallinto ja Talous? Tietotekniikan kustannukset?

  Miten kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuusto jäsenet valvovat ja ohjaavat konsernihallintoa?

  Jääviydet (hallintolaki § 10 ja § 11)?

  Konsernin tärkeimmät tytäryhtiöt, joiden hoitamisen ihanuus ja kurjuus on tuotava avoimesti ja aidosti esille:
  – Aulangon Kylpylä Oy
  – Hämeen Messut Oy
  – Hämeenlinnan Asunnot Oy
  – Hämeenlinnan Kaupungin Teatteri Oy
  – Hämeenlinnan Keilakeskus Oy
  – Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy
  – Hämeenlinnan Pysäköinti Oy
  – Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy
  – Kantolan Kiinteistöt Oy
  – Kehittämiskeskus Oy Häme
  – Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas Oy
  – Linnan Ateria Oy
  – Peruskorjauskeskus Oy Häme
  – Seutukeskus Oy Häme
  – Seuturekry Oy
  – Sosiaalikehitys Oy
  – Tekme Oy
  – Teknologiakeskus Innopark Oy
  – TyöSyke Oy

  Unohtaa ei saa missään nimessä näitäkään Hämeenlinnan kaupunkikonserniin kuuluvia liikelaitoksia:
  – Hämeenlinnan Terveyspalvelut,
  – Linnan Lomituspalvelut ja
  – Linnan Tilapalvelut.

  Kenellä olikaan vastuu?

 2. verkot tötterölle sanoo:

  Kupiaisen kirjoituksessa jäi askarruttamaan viimeinen kysymys eli, kenellä olikaan vastuu? Tuli sitten mieleen valtuuston puheenjohtaja esittämässä kysymystä pääkallolle kuten Hamlet konsanaan.

css.php