Uhkia Euroopassa

Menneen viikon Hämeen Sanomissa Iisakki Kiemunki kirjoitti kolumnissaan miten toinen maailmansota syttyi liian ahtaalle ajetun Saksan toimesta ja hän myös kyseli miten Kreikka kestää omaa tiukalle ajettua talouttaan. Olen miettinyt monta kertaa samaa, koska maailman historia todistaa useaan kertaan, että vaikeassa taloustilanteessa oleva maa ajautuu helposti sisä-tai ulkopoliittiseen konfliktiin.

Kirjoitin tässä blogissani jo vuosi sitten Kreikan ja Espanjan historiasta. Kummallakin maalla on aika lyhyet perinteet demokratiasta. Kumpikin maa on vapautunut diktatuurista noin kolmisenkymmentävuotta sitten ja heille varhainen liittyminen EU:hun on ollut apu demokratialle. Kypros on myös hyvin tulenarka valtio ja sen talous on romahduspisteessä. Kymmenisen vuotta sitten Kyproksen ja Turkin rajaa Kyproksen saarella pidettiin Euroopan eniten aseistettuna rajana ja en usko tilanteen siitä kovimpaan paljoa muuttuneen. Päin vastoin, nyt Kyproksella asuu suuret määrät venäläisiä ja heillä joillakin voi olla taskussaan entisen Neuvostoliiton aseistuksen avaimet.

Olen seurannut Kyproksen tilannetta suurella mielenkiinnolla parikymmentävuotta, koska ystäviäni asuu siellä. Vielä 90-luvun alussa kukaan kyproslainen ei halunnut puhua saaren jakautumisesta ja koko sota Turkin kanssa oli tabu. Viime käynnistäni Kyproksella on pari vuotta ja silloin oli ihan eri ääni kellossa. Ravintoloiden tarjoilijat, matkaoppaat, hotellin henkilökunta yms. toivotti tervetulleeksi taas uudestaan Kyprokselle ja lupailivat, että silloin saari on jo kokonaan heidän. En oikein ymmärtänyt mihin se toive perustui. Täältä Suomesta päin katsottuna ei tuo turkkilaisten miehitys ole loppumaan päin. Myös Turkin ja Kreikan välillä on hyvin tulenarka tilanne ollut yli satavuotta.

Tämän päivän Hämeen Sanomissa oli Euroopan työttömyystilastoja ja kauhistuttavaa on näiden kriisimaiden nuorten työttömyys. Vihaiset nuoret miehet, joilla ei ole mitään tekemistä ovat olleet maailman sivun helppoja saaliita kaiken maailman Hitlereille ja Mussolineille. Enkä nyt povaile äärioikeiston nousua pelkästään, vaan kuka tahansa karismaattinen tyyppi saa helposti valtaa epävakaassa taloustilanteessa. Viimeistään Englannin pääministeri Cameronin teko pari viikkoa sitten sai minut lisää miettimään Euroopan uhkatilanteita. Cameronhan lupasi briteille kansanäänestyksen EU:sta, jos hän pysyy vallassa. Hän siis käytti härskisti hyväksi nykyistä epävakaata tilannetta pysyäkseen itse äänestäjiensä suosiossa. Näin siis tekee pääministeri maassa, jossa olen uskonut olevan jonkinlaista moraalia ja jossa on pitkät perinteet demokratiasta. Kreikassa on aina rehottanut lahjonta ja nepotismi, joten siellä voi politiikka äkkiäkin heilahtaa, vaan oman edun tavoittelemiseksi.  Vanha hyvä konsti on järjestää pikku sota naapurimaan kanssa, kun sisäpoliittinen tilanne käy liian tukalaksi.

165 kommenttia artikkeliin “Uhkia Euroopassa”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Inkku!
  Etelä-Euroopassa melkein puolet nuorista on työttöminä. He asuvat venhempiensa luona ilman tulevaisuuden suunnitelmia. Afrikan puolella tilanne on vielä kriittisempi, sillä siellä kaikille ei edes ole ruokaa.
  Totta kai tästä on seurauksena levottomuuksia, jotka saattavat levitä oikeiksi sodiksi.
  Minusta kalvolalainen Matti Hietala osui asian ytimeen kirjoittaessaan HäSa:n yleisön osastossa, että kaikki ympäristö-, talous- ja sosiaaliset ongelmat liittyvät ylikansoittumiseen. Moraalinen ja eettinen kysymys kuuluu, miten saadaan ihmiskunnan kasvu käännetyksi laskuun? Se merkitsee puuttumista syntyvyyteen ja kuolleisuuteen.
  Vai annetaanko vanhan maailman keinojen jyllätä: sodat, taudit ja nälänhätä?
  Sielussain tumma laulu helää
  perkele, Rannanjärvi elää.
  Voi hyvin Hessu K.

 2. Tapani Silvo sanoo:

  Moro, Inkeri! ”Totta, mitä kirjoitat… totta joka sana”! Olet hyvin analysoinut tilanteen. Kansa, joka joutuu nöyryytyksen alaiseksi, on ”helposti” johdatettavissa epätoivoisiin tekoihin.
  Tämä asia on pälkähtänyt minunkin mieleeni useamman kerran. Onhan minulla vieläkin tuoreessa muistissa aikaisemmin mainitsemani dokumentti-ohjelma, ”Hitlerin aika”, täkäläisessä TV:ssä. Ihan kouluesimerkki tuosta, mitä kirjoitit.
  Silloinhan Ranska ajoi ahtaalle, ja nöyryytti Saksaa, mitä räikeimmällä tavalla, niin paljon, että se antoi otollisen kasvualustan Hitlerin julistamalle propagandalle.
  Olisi traagillista, jos nykyinen EU, joka alunperin perustettiin rauhan puolustamiseksi, ja kansoja yhdistäväksi Euroopassa, olisi nyt joutumassa riitojen ja eripuraisuuksien tielle.
  Tapani

 3. Erkki Strömberg sanoo:

  Olis ihan alkajaisiksi saatava paavi julistamaan ehkäisyneuvontaa, vaikka ”omat pallit turhat olisikin”.
  Islamistit ja juutalaiset saatava lopettamaan lastensa silpominen.
  Ja niin edelleen… voisi jatkaa joka uskontokunnalle jotain.
  Siis kuinka suuri osa maapallon pahoinvoinnista on peräisin uskontojen vaikutuksesta ja syystä.
  Onkohan tässä enää mitään syytä olla ”joku uskovainen”?

 4. Kaiken todennäköisyyden mukaan Kreikalla olisi hyvä tilanne järjestää, joku konflikti kotona, tai naapurin kanssa. Kuitenkin mitä enemmän olen sotahistoriaan perehtynyt, niin tiedän, että sotien todennäköisyyttä on tosi vaikea ennustaa. Sodasta päättää aina valtaapitävät tahot ja he ovat ihmisiä. Ihminen taas on perin oikukas otus ja se voi saada sodan aikaan pienestäkin,tai pysyy rauhantiellä tapahtuu mitä tahansa. Se jää nähtäväksi muutaman vuoden päästä kestääkö EU:n yhtenäisyys vai ei.

  Mitä tuohon ylikansoittumiseen tulee, niin olen vahvasti syntyvyyden säännöstelyn kannalla. Uskon, että jos Äiti Teresakin olisi ikänsä jakanut kondomeja eikä hoivannut katulapsia, niin maailmassa olisi vähemmän onnettomia, heitteille jätettyjä lapsia.

  Inkku

Jätä kommentti

css.php