Talvisotamuseo Hämeenlinnaan

Tasan seitsemänkymmentäkolmevuotta sitten suuri suomalainen sankaritarina sai loppunäytöksen. Tänään ( 13.3-13) tuli kuluneeksi seitsemänkymmentäkolmevuotta talvisodan loppumisesta. Talvisota on sotahistorian näkökulmastakin aivan ainutlaatuinen, mitään vastaavaa ei historiassa tunneta. Pieni kansa torjui miljoonavaltakunnan hyökkäyksen aivan poikkeuksellisissa oloissa, pakkasessa ja erämaassa ilman kunnon aseistusta.  Olen pitkään pohtinut, että talvisota ansaitsisi aivan oman museonsa. Suomessahan on nytkin eri paikkakunnilla pieniä talvisotaan liittyviä museoita, mutta yleensä ne liittyy, vaan yhteen taisteluun. Helsingissä oleva sotamuseo on jo aika vanha ja myös pieni ja siellä on esillä yhtälailla jatkosota, kuin talvisotakin.

Olen sotahistoria harrastukseni takia kiertänyt viimeisen parinkymmenenvuoden aikana lähes kaikki Euroopan suurimmat sota-ja miehitysmuseot. Yksi niistä on ylitse muiden ja se on Varsovan kansannousunmuseo Puolassa. Se avattiin vasta kansannousun kuusikymmentävuotispäivänä 2004 ja on siis aika uusi. Siksi siellä onkin nykytekniikalla luotu hieno tarina ihmisen kestävyydestä, oveluudesta ja sankarillisuudesta poikkeusoloissa. Tuo museo on siksikin erityinen, että se tuottaa voittoa Varsovan kaupungille ja vetää turisteja Varsovaan. Se on Puolan suosituin museo. Jotain samankaltaista haaveilen myös Hämeenlinnaan. Nyt, kun Militaria museo on avattu uudistuneena sille seuraksi sopisi hyvin talvisotamuseo.

Talvisotamuseosta pitäisi tehdä modernilla tekniikalla mielenkiintoinen tarina. Talvisota oli sopivan lyhyt eli 105 päivää, että sen voisi esittää ihmisen tienä ja tarinana. Olen kuullut lukemattomia kertoja ystävättäriltäni, että sotamuseot ovat maailman tylsimpiä paikkoja, pelkkiä karttoja ja aseita. Näinhän se yleensä on ja ne eivät oikein avaudu, kuin harrastajille. Tällä hetkellä Hämeenlinnassa Militaria on aselajimuseo ja se voi olla aika tylsä naisnäkökulmasta. Talvisotamuseon luomisessa voisi käyttää kaupallista ajattelua ja luoda siitä myyvä tarina. Nainen on kiinnostunut ihmisestä ei yleensä aseista. Miehet harrastavat yleensä eri aselajeja ja kaikki armeijan käyneet tuntevat lukkarin rakkautta omaa aselajiaan kohtaan.

Toisaalta tämän hetken keski-ikäisiä ja nuorempiakin kiinnostaa valtavasti oma ja suvun menneisyys. Sukututkimuksia tehdään todella paljon ja pohditaan mitä omassa menneisyydessä on tapahtunut. Meihin kaikkiin suomalaisiin talvisota on vaikuttanut. Jokaisella on joku sukulainen ja esi-isä osallistunut talvisotaan. Monella se on ollut hyvin läheinenkin joko oma isä, tai isoisä, niin kuin minullakin se oli pappa. Näen hyvin tehdyn talvisotamuseon myös vetonaulana turismille. Venäjällä on sotahistoria  kerännyt suuren määrän harrastajia. Kuulemma Pietarin ympärillä ja Suomen rajalla on viikonloppuisin moni porukka leikkimässä sotapelejään.  Meillähän on ihan suora junayhteys Pietariin ettei olisi mikään ongelma poiketa Hämeenlinnassa museokierroksella. Uskoisin myös, että Baltian maita kiinnostasi meidän talvisota. Siellä on suuri kiinnostus omiin juuriin ja heidän sota-ja miehityskokemuksiinsa. Ehkä heitä kiinnostaisi vertailun vuoksi nähdä miksi Suomea ei miehitetty ja sillä tavoin ymmärtää mitä meillä tehtiin toisin, kuin Baltiassa. 

Onko meillä suomalaisilla vieläkin taakkana tarve vaieta meidän sotimisistamme? Talvisodassa ei ainakaan ole mitään hävettävää, siihen ei sekaantunut Saksa eikä valitettavasti kukaan muukaan. Ihmettelen muiden maiden ylpeyttä omista sodistaan ja menneisyydestään. Esimerkiksi Pariisin ja Oslon sotamuseoissa kehua retostellaan miten he voittivat, vaikka kuinka monta taistelua saksalaisia vastaan toisessa maailman sodassa. Siellä heikommin asioista selvillä oleva unohtaa kokonaan, että Norja ja Ranskahan miehitettiin moneksi vuodeksi saksalaisten toimesta. Englannin sotamuseoissa on taas tosi hyvät museokaupat, jotka varmaan tuo mukavasti rahaa museolle. Kaikissa Hämeenlinnan museoissa kaupat ovat ihan onnettomia. Kukaan ei ole niissä viitsinyt käyttää tippaakaan idearikkautta ja kaupallisuutta.

Tuo alussa mainitsemani Varsovan kansannousunmuseo on tehty vanhoihin tehdashalleihin, jotka sopivat erinomaisesti asian henkeen. Puolan kansa on hyvin ylpeä kansannoususta, vaikka se päätyi täydelliseen tuhoon ja nujertamiseen. Henkisesti sillä kuitenkin oli suuri merkitys. Kyllähän Hämeenlinnastakin vanhoja tehtaita löytyisi ja pitää löytyä myös ylpeyttä menneisyydestämme.

Lopuksi on pakko kysyä miksi ihmeessä ei tämän päivän Hämeen Sanomissa ollut yhtään sanaa talvisodan päättymispäivästä?

708 kommenttia artikkeliin “Talvisotamuseo Hämeenlinnaan”
  1. keke sanoo:

    Hei Inkeri !
    Sitä samaa ihmettelen minäkin, olisi ollut kunniakasta kirjoittaa joka vuosipäivä, Suomemme raskaista ajoista ja varsinkin Talvisodan 105:stä päivästä jolloin itsenäisyytemme oli suuremmassa vaarassa kuin koskaan on ollut !!! Siksi, isänmaallisena, kannatan ehdotustasi Talvisodasta kuvannoivan ja kertovan museon perustamiseksi esim. Hämeenlinnaan.

Jätä kommentti

css.php