Valtuustorintamalla ei ole todellakaan mitään uutta!

Tein tämän vuoden ensimmäisen postauksen otsikolla Valtuustorintamalla ei mitään uutta. Se oli heti ensimmäisen uuden valtuuston kokouksen jälkeen. Silloin lehdissä hehkutettiin hyvää yhteistyötä, läpinäkyvyyttä päätöksiin ja uutta päätöksenteko kulttuuria. Postauksessani vähän epäilin miten tässä käy. Kaivellaanko rauhassa hetken ajan poteroita ja sitten tapellaan neljä vuotta turhasta, niin kuin ensimmäisessä maailmansodassa ja edellisissäkin valtuustoissa.

Siitä on nyt kulunut parisen kuukautta ja jo sorvataan ensimmäistä rikosilmoitusta ja ollaan ihan ilmiriidassa. Näin hämäläiseksi valtuustoksi se kävi huomattavasti nopeammin, kuin olisin osannut ennustaa. Yksi Levin matka paljasti laakista ettei ole yhteistyökykyä nykyään yhtään sen enempää, kuin enenkään. Puhun nyt puoluepolitiikkaan sitoutumattomana ja sillä tiedolla mitä mediasta saa. Tältä kantilta katsottuna ymmärrän hyvin miksi nuoret eivät viitsi äänestää eikä politiikkoja arvosteta. Nyt on vouhkattu kohta viikko tätä Levin reissua ja mieleen tulee vääjäämättä jääkö tärkeimmät asiat nyt henkilökohtaisten mielipahojen alle. Ilmeisesti monien tunteita on loukattu ja nyt pitäisi ottaa ihan poliisi apuun kertomaan mikä on oikein mikä väärin. Voiko verorahoja enää turhempaan käyttää?

Tuntuu unohtuneen kokonaan, että mitä tuo kahdenkymmenen hengen porukka sai neljässä päivässä Levillä aikaan. Siinä on sellainen työtuntimäärä tehty, että varmaan jotain tulostakin syntyi. Toivottavasti sitä työtulosta ei hukata kokonaan pelkkään kinastelun melskeeseen. Silloin vasta sijoitettu raha todella on hukkaan mennyt ja kallispalkkaiset tyypit seilanneet Levin yössä ihan turhaan. Ihmettelen myös ääneen miten nykyään joku keksii tuollaisen Levin seminaarin. Olen pitänyt sitä kasarimeininkinä ja aikansa eläneenä juttuja. Kuka jaksaa enää notkua Lapin baaritiskeillä kittaamssa ilmaista viinaa? Yksityispuolella tällaiset seminaarit ovat jo kadonneet lahjus-ja korruptio puheiden myötä. Olen kuvittelut, että nykyään ihmiset lähtevät vastentahtoisesti noin pitkille reissuille ja, että suurin osa ihmisistä haluaisi tulla yöksi kotiin. Tietysti mentävähän sitä on, jos työnantaja määrää.

Ehtisiköhän, joku arvoisista päättäjistä kyselemään missä se kaupungin pysäköintistrategia viipyy? Sillä, kun olisi ihan todellista vaikutusta kaupunkilaisten ja yrittäjien elämään.

160 kommenttia artikkeliin “Valtuustorintamalla ei ole todellakaan mitään uutta!”
 1. Sari Rautio sanoo:

  Valtuustorintamalla on valitettavan paljon uutta. Ei koskaan ennen ole ollut tälläistä kuin nyt. Ei koskaan ole tehty tässä määrin politiikkaa juridiikan tai median keinoin. Ei koskaan ole heitelty näin kevytmielisesti väitteitä ja ehdotuksia rikosilmoituksista, syytelty, tai lähtökohtaisesti epäilty kaikkea.

  Eli pikemminkin toivon paluuta vanhoihin hyviin aikoihin muutamilta osin. Ja edes sen valtuustosopimuksen noudattamista: ”Sopimuksessa mukanaolo perustuu luottamukseen. Osapuolten kesken on vallittava luottamus yhteisten tavoitteiden ja toimintaperiaatteiden mukaisesta, Hämeenlinnaa kehittävästä yhteistyöstä valtuustossa, hallituksessa ja muissa luottamuselimissä. Ratkaisuihin pyritään neuvotellen. Neuvotteluissa ei luonnollisesti aina päästä yhteiseen lopputulokseen. Tästä huolimatta on tärkeää, että eri ryhmät tietävät toisensa kannat avoimesti. Jokainen ryhmä sitoutuu ilmoittamaan neuvottelutuloksesta poikkeavat kantansa etukäteen.
  Valtuustoryhmät sitoutuvat hyvän kunnallisen hallintotavan noudattamiseen, Hämeenlinnan ja sen hyvän maineen kehittämiseen ja yhteisvastuulliseen päätöksentekokulttuuriin. Luottamustehtävissä toimitaan asiakeskeisesti, eri osapuolien näkemyksiä kunnioittaen ja sekä toimielinten että virkamiesten työrauhaa ja työedellytyksiä turvaten. Laillisuuden, luottamuksellisuuden ja julkisuusperiaatteen edellyttämät toimintatavat käydään huolellisesti läpi kunkin toimielimen työtä käynnistettäessä ja niitä noudatetaan.” http://www.hameenlinna.fi/pages/408109/valtuustosopimus2013_2016.pdf

  Levin seminaarin tulokset olivat eilen konsernijaoston käsittelyssä, kuten alunperinkin piti. Jaosto hyväksyi etenemisen, ja siltä pohjalta edetään niin että kaupunginvaltuusto pääsee käsittelemään asiaa toukokuussa. Reipasta etenemistä, minkä hyvä pohjatyö mahdollistaa.

  Pysäköintistrategia on yhlan käsittelyssa ja tulee kesän korvilla valtuuston päätettäväksi.

  Eli, rauhallisesti, mutta reippaasti eteenpäin, kukin oman hommansa hoitaen.

  Sari

 2. Esa Lehtinen sanoo:

  Huomenta, Inkeri ja Sari!

  Tapanani ei ole yleensä puuttua poliittiseen keskusteluun, mutta nyt on aivan pakko puuttua sivusta seuraamaani Hämeenlinnan poliittiseen toimintakulttuuriin! On jotenkin omituista, että me hämeenlinnalaiset(kin) olemme kohtaamassa suuria poliittisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia päätöksiä ja samaan aikaan poliittinen päätöksentekojärjestelmä kaupungissa on halvaantumassa. Miten on mahdollista, että aikuiset (ainakin fyysisesti) ihmiset politiikassa eivät pysty keskustelemaan, viestimään ja tekemään yhteistyötä keskenään, vaan aikaa ja energiaa tuhlataan jatkuvaan riitelyyn ja nokitteluun median välityksellä, oikaisupyyntöihin sekä oikeuteen haastamisen uhkailuilla? Jos minulla olisi valtaa ja voimaa, veisin koko valtuuston porukan johonkin erämaahan (en ehkä kuitenkaan Leville!), missä opettaisin heitä keskustelemaan ja viestimään keskenään sekä harjoittamaan rakentavaa yhteistyötä. On sitä pahempiakin jukuripäitä saatu tekemään yhteistyötä! Kun, Sari, keskustelimme blogissani johtajien rekrytoinneista, niin juuri tätä minä tarkoitin sillä, että Hämeenlinnan vetovoimatekijät huippujohtajan houkuttelemiseksi edes hakemaan kaupunginjohtajan vakanssia pitää olla kunnossa. Jos kaupungissa poliittinen päätöksenteko ontuu poliitikkojen keskinäisen riitelyn ja eripuran takia, se ei todellakaan houkuttele ketään pystyvää hakemaan tuota paikkaa. Sehän olisi kuin laittaisi itsensä vapaaehtoisesti lihamyllyyn myllättäväksi, ja vielä kehnohkolla korvauksella!

  • Sari Rautio sanoo:

   Hei Esa,

   olen ihan samaa mieltä kanssasi. Ja siksi onkin liki joka viikko valtuustolla yhteiseiä tilaisuuksia, iltakouluja, seminaareja, infoja ja koulutuksia. Asiapää edellä käymme läpi kaupungin kokonaisuutta, ja erilaisten toimijoiden rooleja ja tehtäviä, jotta saamme tuon strategiaprosessin hyvin vietyä läpi ja pidettyä kiinni hyvästä päätöksentekokyvystä.

   Uskon että tästäkin päästään eteenpäin, ja kaupunkimme houkuttelevuus kasvaa edelleen. Median kautta toimiminen on vaan tietysti niin älyttömän houkuttelevaa, mutta asioiden eteenpäin saamisen kannalta ei se paras tapa. Ja pari vanhaa sanontaa vielä: niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan, mutta toisaalta, on välillä viisautta kääntää toinenkin poski.

   Edelleen uskon myös että ne tylsätkin politiikan keinot ovat paremmat kuin juridiikan tai journalistiikan keinot saada asiat ja toimintatavat muuttumaan. Eli meille kaikille muistutukseksi: käytetään niitä pöytiä, joihin meidät on valittu, niiden arvovallan mukaan.

   Parhain terveisin,
   Sari

 3. Leo Leppänen sanoo:

  Demokratissa tyhmyys tuppaa usein tiivistymään. Näin on etenkin silloin, kun porukassa on paljon korkeasti oppineita, joilla ei ole hallussa joukkuepelaamisen taitoja ja jotka osaavat ilmaista itseään hyvin suullisesti ja kirjallisesti. Silloin tällöin ei paljon auta, kun kollegat, virkamiehet tai konsultit yrittävät takoa järkeä tällaisen sakin otsaluuhun. Avointa puhetta, avointa puhetta ja avointa puhetta. Siinä on yksi aika hyvä lääke tilanteen korjaamiseksi. Toki puheelle pitää löytyä kate käytännön toiminnassa.

 4. Heikki Notko sanoo:

  Hei vaan Inkeri!
  Otsikkosi oli, että valtuustossa ei mitään uutta! Vai ei? Kyllä on, olen käynyt aktiivisesti seuraamassa puolisoni kanssa valtuuston kokouksia, ainakin viimeiset kahdeksan vuotta eli reilusti kaksi täyttä valtuustokautta. Sitä kautta olemme saaneet tuttuuksia ja jopa ystävyyssuhteita, yli puoluerajojen. Olemme kumpikin puolueettomia tarkkailijoita. Meillä kummallakaan ei ole minkään puolueen jäsenkirjaa!
  Seuraamme aktiivisesti kaupungissa harjoitettua politiikkaa, lukemalla mm paikallislehdistä tarkasti kaikki valtuuston kokousselosteet, kaupunginhallituksen päätökset, lautakuntien päätökset ym.
  Olen myös aktiivinen mielipidekirjoittaja. Uskallan kirjoittaa ja kritisoida ”huonoja” päätöksiä, yli puoluerajojen. Meillä ei ole ketään poliittista suosikkia tai idolia, tai inhokkia! Vain aikaansaannokset ja näytöt ratkaisevat.
  Kannattaa lukea 19.3 Hämeen Sanomien mielipidesivulta (s.4) mielipiteeni. Sekä sivulta 5. yläosa sekä oikea laita. Suosittelen lukemaan myös Hämeen sanomien 20.3 toimittaja Susanna Kinnari-Kuparisen alanurkkapakinan. Kannattaa myös lukea 20.3 Kaupunkiuutisten mielipidekirjoitukseni, jossa vertaan nykymenoa, siihen aikaan kun Paavo Sirkiä ja Leo Kohtala muodostivat Eläkeläiset Kansan Asialla valtuustoryhmän! Muuten olen valtuuston puheenjohtajan Sari Raution kanssa täysin samaa mieltä, siitä mitä hän tässä aiemmin kirjoitti! Terveisin: Heikki Notko.

 5. Kiitos hyvistä kommeteista. Esa oikeastaan puki sanoiksi omat ajatukseni. Suurin osa kaupunkilaisia seuraa politiikkaa, vaan lehtien palstoilta, niin kuin minäkin. Näin tulee se käsitys, että jatkuvasti on valtuustossa joku kädenvääntö menossa ja yhteistyöstä ei ole hajuakaan. Ihan sama ketä siellä istuu ja mikä on puolue. Ei ole ihme, että politiikka alkaa tympimään. Ymmärrän myös Sarin näkemyksen, että tilanne olisi muuttunut pahemmaksi. Hän näkee sen paremmin, kun on asioissa sisällä ja ne ovat omakohtaisia. Me jotka katselemme, vaan täältä median kautta asioita ne vaikuttaa saman jankkaamiselta.
  Tämä Levijupakka on pohjanoteeraus miten pienestä asiat voi mennä ihan solmuun. Senkin ymmärtää, että on joskus mielettömän vaikeita asioita joissa ei ole ollenkaan hyvää ratkaisua, silloin voi tulla riitaakin. Nyt on ihan pelkkä myrsky vesilasissa. Varmaan olisi hyvä ottaa vaari tuosta Sarin ajatuksesta kääntää toinenkin poski. Kaikkien on vähän joustettava, jos meinaa sovussa olla.

  Inkeri

 6. Jari Ranne sanoo:

  Ei tilanne ole mennyt pahemmaksi, vaan parin vuoden aikana huonoja hallintokäytäntöjä on vain noussut julkisuuteen enemmän. Samanlaista ohi virallisten instanssin asioista päättämistä, tietojen panttaamista, kriittisten hiljentämisyritystä yms. on ollut pitkin matkaa ennenkin.
  Oli turhauttavaa ja typerää,kun ei voinut aina luottaa, mitä oleellisia tietoja veljet ja joku siskokin oli milloinkin jättänyt kertomatta, kun päätöksiä oltiin tekemässä.
  Nyt vain on aikaisempaa laajempi piiri vaatimassa avoimuutta ja hyvää ja luottamusta herättävää valmistelua ja päätöksentekoa.
  Päätelkää itse, miksi samat jepet ovat 10 vuotta olleet vallankahvassa päättämässä ja muka haluamassa esim. kaupunkikonsernin yritysten avoimuutta, mutta edistyminen siinä on ollut surkeaa. Parilla päätöksellä asia olisi hoitunut, mutta he eivät sitä ole halunneet, eivätkä halua muuta kuin pakon edessä.

 7. Vaalituloksen kunnioittaminen sanoo:

  Vanhan sos.dem-kok. aseveliakselin pääpukareille on ollut todella vaikeaa ymmärtää se, että nyt on pakko ottaa mukaan valmistelussa ja päätöksenteossa huomioon jopa muitakin puolueita. Riita tulee jatkumaan varmasti, jos mm. ”pojat” Vekka ja Iisakki unohtelevat jatkossakin kertoa olennaisista asioista mm. Persuille, joka on jo nykyisin varteenotettava ryhmä. On kyseessä raskas vaihe, kun mennyttä toimintakulttuuria ravistellaan oikein kunnolla ja vaaditaan toiminnalle ja päätöksille kunnollista moraalia, avoimuutta ja laatua. Kaupunkikonsernin avoimuus on todellakin ollut surkeaa, kun toimintaa on täysin turhaan pirstaloitu ja piiloteltu yhtiöihin, joissa toiminta on saatu vietyä kuralle, jopa konkurssin kynnykselle asti esim. Innoparkin ja pysäköintiyhtiöiden suhteen. Julkisuuteen ongelmat on tuotu vasta sitten, kun on täytynyt tulla hattu kourassa hakemaan taloudellista apua. Tiedotusvälineiden kysellessä hankalia asioita yhtiöiden johtohenkilöiltä, on ollut liian helppoa todeta asian olevan ei-julkinen ja kertoa vain yleistä höpön löpöä tulevaisuuden mahdollisuuksista yms. Tietysti kaupungin omistamia yhtiöitä on haluttu perustaa lisää, jotta on voitu myöntää sopiville henkilöille lisäansioita ja hyvin palkattuja toimitusjohtajan ja muita johdon tehtävien pestejä.

  • Heikki Koskela sanoo:

   Moro!
   Ymmärrän tuskasi!
   Äänestystulos oli 37 – 22. Sitä meidän pitää kunnioittaa. Yhtiöittäminen vie kunnissa päätäntävallan virkamiehille ohi kansan valitsemien valtuutettujen.
   Ronski-Riitan blogeja minä kaipaan. T. Hessu K.

 8. Tapani Silvo sanoo:

  Nimimerkki ”Vaalituloksen kunnioittaminen”:
  Mielestäni osuit tällä kommentillasi ihan naulankantaan!
  ”Hämärän miehillä” on vaikeuksia iskostuttaa päähänsä, että viime vaalien jälkeen on valtuustoon tullut uusi voima-ryhmittymä.
  Ei ihmetytä yhtään frustraation lisääntyminen ProHämeenlinnan riveissä.
  Kaikki tuki Ilkkalan rohkeudelle!
  Tapsa

 9. keke sanoo:

  Kiitos Jari, Tapani ja Vaalituloksen kunnioittaminen !
  Erittäin avoimia, selkeitä, rehellisiä ja perusteltuja kannanottojanne oli ilo lukea, olen täysin samaa mieltä kanssanne !!!
  Viime vaalikausien, kaupunkimme valtaeliitti, aseveliakseli, sdp ja kokkarit, ovat sokaistuneet vallankahvassa niin että eivät ymmärrä kuunnella/ottaa mukaan, kaupunkimme kehittämiseen, viime vaalien voittajia vaan härkäpäisesti vetävät vanhaa ”läpimätää” salaile, hajota ja hallitse toimintatapaansa. Kaikkien irvokkainta on se kun vaalivoittajat, uusi voimaryhmittymä, syventyvät aseveliakselin, hallintokultturiin/toimintatapaan ja löytävät sieltä moitittavaa ja haluaisivat saattaa tehdyt virheet korjattaviksi, jottei samaa enää toistuisi niin aseveliakseli syyllistää heidät siitä, jottei heidän tekemänsä, päivävaloa kestämättömät pahat virheensä paljastuisi. Armeijan termi ”hyökkäys on paras puolustus” on nyt käytössä aseveliakselin nokkamiehillä mutta ”vanha kansa” sanoo että rehellisyys maan perii pitää paikkansa nyt ja jatkossakin, eli uudet voimat kaupungissamme valtaavat alaa.. Aseveliakselin rapakuntoinen moraali, avoimmuus ja laatu ovat kaupunkimme turmioksi ellei pikimmiten saada uusia terveitä ajatuksia/henkilöitä kaupunkiamme johtamaan. Tein oman synteesini näille sivuille 20.1.2013 klo 12.47. Se mitä silloin kerroin syvällisistä näkemyksistäni on vahvistunut kaiken aikaa eli ongelma kaupungissamme on vain muutaman, vallassa olevan ja ”sairaalloisen” vallanhimoisen henkilön aiheuttama. Heistäkin on viime aikoina, näillä sivuilla, sanottu ajatuksia eli todettu että jos he muuttavat vaikka lähikuntaan niin silloin kaupunkimme johtoelinten toimintatavat tervehtyisivät, moraali, avoimmuus, demokratian ja toisten ihmisten kunnioittaminen, tulisivat kunniaan. Eli kaikki on pienestä kiinni.Olen erittäin pettynyt siihen että ”oman puolueeni” henkilö kuuluu huonosti käyttäytyvään aseveliakseliin siksi joudutaan isommalla porukalla miettimään mihin jatkossa suuntaudutaan. Kaikki tuki ja kiitos kaupunkimme uusille voimille, teette todella arvokasta työtä kaupunkimme saattamiseksi terveemmälle, avoimelle, demokraattiselle kasvu uralle nykyisen aseveliakselin patavanhoillisen, salailevan ja epädemokraattisen toimintatavan sijaan.

Jätä kommentti

css.php